Családi kirándulások - Magyarországi túrázás - Geocaching - Múzeumok

2015. szeptember 06. 11:07 - lyzX

Termálstrandok nyomában a keleti országrészben (1. rész: Berettyóújfalu)

Ismét egy - részben - szezonális témával jelentkezünk: ezúttal Hajdú-Bihar és Békés megyében kerestünk fel termálvizű strandokat. És bár a jelenlegi - hőségriasztással nyomatékosított - kánikula valóban a medencék mellé kötött minket időnk jelentős részében, azért láthatja majd a kedves Olvasó, hogy utunk kirándulással, turisztikával és kulturális élményekkel kapcsolatos témákat is érint.
(Azért csak részben szezonális, mert az említett strandok mindegyike termálvízzel is rendelkezik, így azok - vagy azok bizonyos területe - évszaktól függetlenül, állandó jelleggel látogatható.)

A strandokról részletes információk, tájékoztatók, katalógusfotók találhatók az interneten, így én elsősorban szubjektív oldalról igyekszem feldolgozni a látottakat. Bababarát és családos szempontokat is górcső alá veszek.

Berettyóújfalu: jurtaházak (szállás) 

Bár eredetileg Hajdúszoboszló-centrikus szálláshelyet kerestünk, az interneten válogatva beleszerettünk ebbe a helybe. Nem utolsó sorban, árban a szoboszlói legolcsóbb magánszállásokhoz hasonló, viszont felszereltségében, környezeti adottságaiban és szolgáltatásaiban messze felülmúlja azt. (Mint hamarosan kiderül: Hajdúszoboszló rendkívül borsos árkategóriájú hely - szállásunk tőle kb. 30 km-re található.)

nyar2015-berettyouf-009.jpgJurtaház - Berettyóújfalu, sportcentrum

A körbekerített sporttelepen 10 hasonló jurtaház található, teljes felszereltséggel, barátságosan kialakított környezetben. Az egyik ház akadálymentesített.

nyar2015-berettyouf-010.jpg

A házak érdekessége (hátránya, vagy akár előnye is lehet), hogy alapvetően négyszemélyes kialakításúak, de (a fürdőszoba, konyhalyuk kivételével) lényegében egyetlen, nyolcszögletű légtér - itt található a légkondi, televízió, ágyak és étkezőasztal is. Ez némiképp meghatározza a bent töltött idő jellegét, mivel az együtt szállók egyetlen szobába vannak "kényszerítve". Egymástól távolabb állók (vagy kisebb függetlenségre vágyók) esetében ez kisebb kellemetlenséget is okozhat, ám csapatépítés szempontjából kétségtelenül előnyös. ;)

img_5626_resize.JPGBelső tér berendezése: nappali/háló rész (9. jurtaház)

nyar2015-berettyouf-013.jpg

nyar2015-berettyouf-008.jpgKözvetlenül a házikók mellett egy csónakázótó is található

nyar2015-berettyouf-002.jpgA házak különlegessége a nyolcszögletűre kialakított szoba tetején található tetőablak.

nyar2015-berettyouf-001.jpgA kisházak korszerűen felszereltek, téliesítettek-nyáriasítottak: kandallóval, légkondicionálóval, TV-vel, WiFi-vel ellátva.

nyar2015-berettyouf-007.jpgKellemesen kialakított környezet pihenéshez, kikapcsolódáshoz, vagy csak a reggeli elköltéséhez

nyar2015-berettyouf-106.jpgAz autó és kerékpár tárolása egyaránt megoldott. A kikapcsolódást padok, asztalok, nyugágyak teszik kellemesebbé.

pic_0121_resize.JPGEgyik reggel egy kis kígyóval is találkoztunk házunk mellett. :)

pic_0131_resize.JPGA tó esténként sejtelmes, kék megvilágítást kapott

pic_0135_resize.JPG

pic_0148_resize.JPG

nyar2015-berettyouf-006.jpgA tetőablak, ami alatt mindig kellemes az ébredés. ;)

nyar2015-berettyouf-090.jpgA sportközpont és a szállások környéke még folyamatos kialakítás, fejlesztés alatt áll. Ha elkészül, számos további kényelmi szolgáltatást vehetünk igénybe: termálvízzel fűtött jacuzzi és nyári bobpálya is készülőfélben van!

nyar2015-berettyouf-080.JPGA házak között helyezkedik majd el a jacuzzi

nyar2015-berettyouf-091.jpgA szállások a sportközpont területén találhatóak, elkerített, kulturált környezetben.

nyar2015-berettyouf-099.jpgSzintén a sportlétesítményhez tartozik: műjégpálya

nyar2015-berettyouf-089.jpgA sportközpont területén található kalózhajó gyerek játszórész

nyar2015-berettyouf-100.jpgCsúszda és mászókák a kalózhajó belsejében

nyar2015-berettyouf-102.jpg

nyar2015-berettyouf-093.jpgA sportközponton kívül található játszótér

nyar2015-berettyouf-094.jpgJátszótér

Berettyóújfalu: termálstrand

Nem maradhat szó nélkül a helyi strandfürdő sem. A szállástól autóval, kerékpárral is gyorsan megközelíthető, szintén kellemes kialakítású hely. A strand a közelmúltban EU-s támogatásból történt fejlesztéseken esett át, melynek eredményeképpen korszerű, a mai igényeknek megfelelő megjelenéssel büszkélkedhet. Emellett - a kisebb, (pozitív értelemben vett) "helyi" strandokra jellemző módon - megtartotta alacsony árfekvésű belépő-árait.
Számunkra összességében nagyon pozitív benyomást tett, így szívesen látogattuk meg - elutazásunk ideje alatt - ismételten.
Ott jártunkkor még koncertekbe, szépségkirálynő-választásba ("Ligetszépe választás") is belecsöppentünk, melyek a strand színpadán kerültek megrendezésre.

A strandon gyerekpancsoló (vizicsúszdákkal, más játékokkal), családi élménymedence, gyógyvízzel töltött úszómedence és termálvizes medence is található.

nyar2015-berettyouf-070.JPGMutatós hullám-mozaikok a termálmedencék mellett

nyar2015-berettyouf-071.JPGA gyerekmedence mozaikhullámai

nyar2015-berettyouf-073.JPGBelépők: a két jobbszélső (UV sárga és kék csillagos)

Berettyóújfalu: kolostor- és templomrom (geoláda vadászat)

Bár az időjárás szinte csak strandprogramot engedélyezett (hőségriadó teljes ott-tartózkodásunk alatt), azért egy "pihenőnapot" is beiktattunk, amikor meglátogattuk a helyi multiláda jelölte kolostorromot.
A láda leírása: GCHERP.

nyar2015-berettyouf-015.jpgKolostor torony

nyar2015-berettyouf-016.jpg

nyar2015-berettyouf-018.jpg

nyar2015-berettyouf-019.jpgÖrdögszekér (mezei iringó) - az alföldi táj jellemző növénye :) /A mag beérését követően elszárad, szára elválik tövétől, így szúrós, zörgős gömböcökként a szél segítségével "közlekedik"./

nyar2015-berettyouf-020.jpgA kolostor romjai

A multiláda második pontja (maga a mikroláda) a közeli lucernásban található. Érdekessége, hogy kívülről tényleg nem látható belőle semmi, avatatlan szemlélő el sem hinné, hogy a nevezett bodzabokrok romokat rejtenek, mivel az valamelyest a talajszint alatt helyezkedik el.

nyar2015-berettyouf-024.jpgA nem sokat sejtető bodzabokrok

nyar2015-berettyouf-021.jpgKözelebb érve viszont láthatóvá válik a fehértemplom romja.

nyar2015-berettyouf-023.jpgA ládát igen nehezen találtuk csak meg, de ott van az.

A Termálstrandok nyomában a keleti országrészben sorozat következő két része:
2. rész: 2. rész: Hajdúszoboszló, Püspökladány
3. rész: Gyulai Várfürdő és AquaPalota

Köszönöm, hogy elolvastad! :)
Ha tetszett, kövesd FaceBook oldalunkat is: Természetközel - Closeness of Nature, további érdekes videókért pedig iratkozz fel YouTube csatornámra is!
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kirandulo.blog.hu/api/trackback/id/tr497709688

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Családi kirándulások - Magyarországi túrázás - Geocaching - Múzeumok
süti beállítások módosítása