Családi kirándulások - Magyarországi túrázás - Geocaching - Múzeumok

2016. november 12. 22:59 - lyzX

Bakancslistára: Vass Imre-barlang denevérekkel, csillámló fallal, Jósvafő szépségeivel

Egy olyan helyre szeretném meginvitálni Olvasómat, melynek ismertsége elmarad a - felkapottnak számító - aggteleki barlangtúrák között, mégis joggal állja meg helyét egy természet szépségeire kihegyezett, barlangszerető ember bakancslistáján. Aki szereti a barlangokat, csodálja az Aggteleki-karsztot, de már unja a zajos turistacsoportokkal történő bejárást (miközben újrakeresztelik a jellegzetesebb cseppkőképződményeket), annak garantáltan életre szóló élményt nyújthat ez a barlang.

pa312089_resize.JPG

logoanp.pngA Vass Imre-barlang fokozottan védett, túravezetése kis csoportban, Jósvafőről indul. Innen 3 kilométeres gyalogtúrával érhetjük el a barlangot, mely a festői szépségű Jósvafőn vezet keresztül. Maga a barlangi séta 500 méter hosszú, a bent töltött idő kevesebb, mint 1 óra. A teljes túra időtartama oda-vissza 3 óra.

A barlang világítása az általunk bejárt szakaszon kiépített, a túra - kényelmes - utcai ruházatban is látogatható. Kiépített betonjárda nincs a barlangban, helyenként vizes, sáros terepre kell készülni. A barlangi túránk végpontja az a hely, ahonnan csak megfelelő ruházatban, barlangkutatók számára járható - ott már természetesen nincs kiépített világítás sem.

A gyalogtúra a festői szépségű Jósvafőn vezet keresztül, a Jósva-patak mentén. Az út a barlangászok számára fenntartott Kossuth-barlang bejárata előtt vezet el. Itt éppen belefutottunk egy - Adamkó Péter (elismert barlangkutató és barlangi mentő) által vezetett - barlangász csapatba, akik onnan szintén a Vass Imre-barlanghoz tartottak. A barlang bejárata zárt, csak vezetővel, szervezetten, kis csoportosan látogatható. A túra részletes leírása, indulási időpontja az ANPI honlapján olvasható.
A barlangban szabadon denevérek repkednek, és egy mérőműszert is megtekinthettünk. A természeti képződményeiről, kiemelt értékeiről érdemes az ANPI Vass Imre-barlangról szóló részletes leírását olvasni.
Visszafelé vezető utunkon volt szerencsénk a szabadtartású Hucul ménest is megnézni. A lovak nem zavartatták magukat az arra túrázók jelenléte miatt.

pa312062_resize.JPGA gyalogtúra a festői szépségű Jósvafőről indul

pa312063_resize.JPGJósvafő

pa312066_resize.JPG

pa312067_resize.JPG

pa312069_resize.JPGJósva-patak

pa312071_resize.JPG

pa312074_resize.JPG

pa312078_resize.JPGGyalogtúra 7+1 fős csapattal a barlanghoz

pa312088_resize.JPGCsillámló csipkefalak a Vass Imre-barlangban

pa312097_resize.JPGA Hucul-ménes lovai szabadon legelésznek

pa312099_resize.JPG

pa312112_resize.JPGA túraút a Kossuth-barlang előtt vezet el

pa312113_resize.JPGKossuth-barlang bejárata

A teljes barlangtúra az alábbi videófelvételen látható. Bár a valós élményt nem képes visszaadni, bepillantást enged a barlang csodás képződményeibe, Jósvafő és környéke szépségeibe, kalandos túránkba.

Köszönöm, hogy elolvastad! :)
Ha tetszett, kövesd FaceBook oldalunkat is: Természetközel - Closeness of Nature, további érdekes videókért pedig iratkozz fel YouTube csatornámra is!
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kirandulo.blog.hu/api/trackback/id/tr4211956295

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Családi kirándulások - Magyarországi túrázás - Geocaching - Múzeumok
süti beállítások módosítása