Családi kirándulások - Magyarországi túrázás - Geocaching - Múzeumok

2017. április 03. 20:12 - lyzX

Erdőben

Amikor belépek, hatalmas bőröndöket, mázsás súlyokat teszek le kapujában. Hátrahagyom mindazt, ami fáj, azt, ami aggaszt, a terhelő gondokat, a megoldhatatlan helyzeteket, az emberek érthetetlen rosszindulatát. Csend. Ez mind csak a bűnös világ része, mindez nem férkőzhet ide be.

Halkan lépdelek, meztelen lépek be a szentélybe. Nincs ámítás. Itt csak én vagyok, és a teremtő erő. A természet ereje. Nem számít, honnan jöttem, nem számít, mim van. Az Anyatermészet halkan befogad, átölel.

Apró fejű virágocskák nesztelen, latinul suttognak utánam. Némelynek még színes virágszirma sincs, mégis oly' kedves. Az összhang részét képezik. Tökéletes egyensúlyban ebben a hatalmas családban.

Lágy szellő fú át a fák közt. A lombkoronák éppencsak kizöldelltek, friss leveleik között mozaikosan tetszik át a még bátortalan napsugár. Megvéd. Eltakar. Itt lent, az aggastyán fák alatt kellemes a lét. Cirógatnak a tavaszi illatok, a friss, dohos föld, a bársony moha.

Kitárom szívemet. Minden végtagomat átjárja a béke. Az idő lelassul, egy pillanatra megértem, és átélem a világegyetem végtelenségét. Az emelkedőn érzem, ahogy kapillárisaimba friss oxigén szökik. Teljesen átmossa létemet a friss, üde, természet adta erő.

Nyugalom. Boldog kiteljesedés. Minden alkalommal, amikor belépek az Erdő kapuján.

erdo.jpgFotó: "Bakonyi Gyilkos-tó" (Hubertlaki tó), 2017. április

Szólj hozzá!
2017. március 03. 13:35 - lyzX

D-vitamin túra az ébredező Balatonnál (Szántód-rév és Bélatelep)

Hosszú, fagyos tél után felüdülést jelentett az első idei napsütéses hétvége, melyet igyekeztünk a szabadban kihasználni.
Megnéztük a Balatont, ami ekkor még többségében jeges volt, de a part mentén már sok helyen nagyobb területeken felolvadt - a pár héttel ezelőtt még 30 centiméteres vastagságú - jégpáncél. Ami szembetűnő, hogy a part mentén rendkívül tiszta, szépen átlátható a víz, így még nagyobb, több méteres mélységekbe is le lehet látni. (Ezt a mellékelt felvételek csak korlátozottan adják vissza.)

Szántód-rév
Ottjártunkkor még nem járt a komp, a befagyott tófelület miatt (később tudtuk meg, hogy éppen másnap, február 27-én indították el újra).
A vadkacsák szemmel láthatóan élvezték a napfürdőt, az úszó jégtáblákon madarak pihentek, mellette a vízben "strandoltak".

pic_0582_resize.JPG

pic_0583_resize.JPG

pic_0587_resize.JPGSütkérező vadkacsák

Bélatelep
Itt még jellemzően jegesebb volt a vízfelület. A szétdarabolódott jégtáblák a partra torlódtak. A kis öbölben itt is kristálytiszta a víz.

pic_0588_resize.JPG

img_2088_resize.JPG

img_2089_resize.JPG

img_2092_resize.JPG

img_2093_resize.JPG

img_2096_resize.JPG

img_2098_resize.JPG

img_2103_resize.JPG

img_2104_resize.JPGVízinövények a kristálytiszta vizű öbölben

Szólj hozzá!
2017. január 21. 12:48 - lyzX

Téli program: csúszkálás a befagyott Balatonon - Balatonföldvár

Bár a tél nem az a klasszikusan kényelmes kirándulgatáshoz köthető évszak, ilyenkor is rá lehet lelni a természet adta lehetőségekre. A tartós fagy miatt idén teljesen befagyott a Balaton, így hivatalosan is megnyitották azt - a kijelölt helyeken - a korcsolyázni, csúszkálni vágyók számára.

Balatonföldvári strandon jégpályán tettünk látogatást.
A jeget rendezgetik, locsolják a simább felületért, a korcsolyázókat padok segítik az átöltözésben.

img_1829_resize.JPG

img_1844_resize.JPG

2 komment
2016. november 12. 22:59 - lyzX

Bakancslistára: Vass Imre-barlang denevérekkel, csillámló fallal, Jósvafő szépségeivel

Egy olyan helyre szeretném meginvitálni Olvasómat, melynek ismertsége elmarad a - felkapottnak számító - aggteleki barlangtúrák között, mégis joggal állja meg helyét egy természet szépségeire kihegyezett, barlangszerető ember bakancslistáján. Aki szereti a barlangokat, csodálja az Aggteleki-karsztot, de már unja a zajos turistacsoportokkal történő bejárást (miközben újrakeresztelik a jellegzetesebb cseppkőképződményeket), annak garantáltan életre szóló élményt nyújthat ez a barlang.

pa312089_resize.JPG

logoanp.pngA Vass Imre-barlang fokozottan védett, túravezetése kis csoportban, Jósvafőről indul. Innen 3 kilométeres gyalogtúrával érhetjük el a barlangot, mely a festői szépségű Jósvafőn vezet keresztül. Maga a barlangi séta 500 méter hosszú, a bent töltött idő kevesebb, mint 1 óra. A teljes túra időtartama oda-vissza 3 óra.

A barlang világítása az általunk bejárt szakaszon kiépített, a túra - kényelmes - utcai ruházatban is látogatható. Kiépített betonjárda nincs a barlangban, helyenként vizes, sáros terepre kell készülni. A barlangi túránk végpontja az a hely, ahonnan csak megfelelő ruházatban, barlangkutatók számára járható - ott már természetesen nincs kiépített világítás sem.

A gyalogtúra a festői szépségű Jósvafőn vezet keresztül, a Jósva-patak mentén. Az út a barlangászok számára fenntartott Kossuth-barlang bejárata előtt vezet el. Itt éppen belefutottunk egy - Adamkó Péter (elismert barlangkutató és barlangi mentő) által vezetett - barlangász csapatba, akik onnan szintén a Vass Imre-barlanghoz tartottak. A barlang bejárata zárt, csak vezetővel, szervezetten, kis csoportosan látogatható. A túra részletes leírása, indulási időpontja az ANPI honlapján olvasható.
A barlangban szabadon denevérek repkednek, és egy mérőműszert is megtekinthettünk. A természeti képződményeiről, kiemelt értékeiről érdemes az ANPI Vass Imre-barlangról szóló részletes leírását olvasni.
Visszafelé vezető utunkon volt szerencsénk a szabadtartású Hucul ménest is megnézni. A lovak nem zavartatták magukat az arra túrázók jelenléte miatt.

pa312062_resize.JPGA gyalogtúra a festői szépségű Jósvafőről indul

pa312063_resize.JPGJósvafő

pa312066_resize.JPG

pa312067_resize.JPG

pa312069_resize.JPGJósva-patak

pa312071_resize.JPG

pa312074_resize.JPG

pa312078_resize.JPGGyalogtúra 7+1 fős csapattal a barlanghoz

pa312088_resize.JPGCsillámló csipkefalak a Vass Imre-barlangban

pa312097_resize.JPGA Hucul-ménes lovai szabadon legelésznek

pa312099_resize.JPG

pa312112_resize.JPGA túraút a Kossuth-barlang előtt vezet el

pa312113_resize.JPGKossuth-barlang bejárata

A teljes barlangtúra az alábbi videófelvételen látható. Bár a valós élményt nem képes visszaadni, bepillantást enged a barlang csodás képződményeibe, Jósvafő és környéke szépségeibe, kalandos túránkba.

Szólj hozzá!
2016. november 06. 17:35 - lyzX

Bakonyi geotúra, krétakori ősleletekkel

Ezúttal a Bakonyban barangoltunk, Hárskút környéki indulóponttal.

Kissé megkésve sikerült elindulnunk, utunkat a hiányos útjelölés nehezítette, az esőre álló idő és - az évszak miatt - közeledő sötétedés viszont korlátolta a rendelkezésünkre álló időt, így tervezett túránkat kénytelenek voltunk kicsit kurtítani. Egyébként geoláda (3 pontos multiláda; GCAUG) is lett volna a környéken, amit így nem cserkésztünk be.

A Ráktanya tanösvény 10,4 km hosszú, de csillagtúra jelleggel kisebb szakaszokban is bejárható. A T (piros "T") jelzést követve járható végig, egy szakaszon a T (kék "T") tanösvénnyel közös vonalon. A környék bővelkedik látnivalókban: sziklaormok, barlangok, víznyelők tarkítják az utat, de az állat- és növényvilág szépségeit is megleshetjük. Ami mégis kiemelkedő ezen a tanösvényen, hogy saját szemünkkel, természetes lelőhelyükön csodálhatunk meg mészkőbe zárt, ősi - elsősorban kréta-kori - leleteket.

Túránkhoz Hárskútról kanyarodtunk le egy földútra. (A saras, sitt-törmelékes úton a parkolóig sem jutottunk be autóval, így a járművet hátrahagyva gyalogosan folytattuk utunkat.) A korábbi eső miatt helyenként sáros pocsolyák váltották fel a gyalogutat - míg ezeket kerülgettük (vagy jobb híján gázoltuk), sikeresen elvétettük a lekanyarodási pontot. Mint túránk végén kiderült: nem is véletlenül, a kitáblázatlan tanösvény turista jelzése alig volt észrevehető (nyári lombozat idején szerintem esélytelen, ld.: túrafotók végén). Emiatt egy hurokkal levágva, ellentétes irányban sikerült bejárnunk a tanösvényt. Mindez mit sem csorbított az ott talált csodákon, de azért tény, hogy jelentős időt veszítettünk a jelzések - helyenként hiábavaló - keresgélésével, tájolással.

img_1003_resize.JPGAz út jelentős szakasza erdőn keresztül vezetett

img_1007_resize.JPGKiérve az erdőszélre

img_1009_resize.JPG

img_1010_resize.JPG

Egy nagy tisztásra kiérve szarvasokat láttunk

Miután (szemből) rátaláltunk a piros T jelzésre, utunkat drótkerítés korlátozta.
Végül sikerült eljutnunk legfőbb úticélunkig. Innentől patakmederben vezet tovább az út. (Helyenként volt csak benne víz, mert hol kövek alatt fut tovább, hol víznyelő nyeli el.) Minden követ érdemes megfordítani, alaposan megvizsgálni, mert rengeteg ősmaradvány felfedezhető bennük, különösen frissebb hasadás mentén. A köveket - alapos szemrevételezés, körbefotózás után - eredeti helyükön kell hagyni.

img_1014_resize.JPGŐsmaradványok egy sziklafal tövében.

img_1015_resize.JPGKinyúló sziklaperem

img_1017_resize.JPGInnen is kerültek elő érdekességek

img_1024_resize.JPGBarlanghasadék egy sziklafalban

img_1027_resize.JPGSzerény kis szépség - baracklevelű harangvirág (Campanula persicifolia)

img_1028_resize.JPG

img_1029_resize.JPG

img_1032_resize.JPGAmelyik út nincs jelölve, az csak a térképen szerepel. Vagy csak a GPS-ben. Vagy azon sem...

img_1033_resize.JPG

img_1040_resize.JPG

img_1042_resize.JPG

img_1043_resize.JPG

img_1047_resize.JPGA patakmeder egyértelműen mutatja az útirányt (jobb oldali fán egy fakult kék T jelzés).

img_1053_resize.JPGSziklaormok tarkítják a turistautat

img_1058_resize.JPGSzurdok

img_1062_resize.JPGJól kivehető, nagy méretű kagylószerű nyom

img_1063_resize.JPGMeszes vázmaradványok

img_1064_resize.JPGMeszes vázak nyomai a kövekben

img_1065_resize.JPGMohás szikla kidőlt fatörzzsel

img_1068_resize.JPGAhol éppen előbukkan a víz

img_1075_resize.JPG

img_1076_resize.JPG

img_1077_resize.JPG

A visszafelé vezető utunk víznyelőkkel tarkított terepen vezetett.

img_1080_resize.JPGDagonya utáni vaddisznó vakarózó hely :)

img_1082_resize.JPGAz utolsó, tanösvényt jelző felfestés: eredetileg itt kellett volna elindulnunk.

img_1083_resize.JPGA tanösvény kezdete. Itt kellett volna lekanyarodni, de a földútról még ősszel is nehezen észrevehető a turistajelzés (ld.: előző fotó).

További leleményeink:

img_1093_resize.JPG

img_1098_resize.JPG

img_1104_resize_resize.JPG

img_1094_resize.JPG

img_1095_resize_resize.JPG

img_1097vagott_resize.JPG

2 komment
Családi kirándulások - Magyarországi túrázás - Geocaching - Múzeumok