Családi kirándulások - Magyarországi túrázás - Geocaching - Múzeumok

2017. július 06. 11:58 - lyzX

Magyarhertelendi szállásunk

Orfűi fesztiválozásunkhoz Magyarhertelenden szálltunk meg, melyről, valamint a helyi termálfürdőről már írtam egy-egy bejegyzésben. Úgyhogy most következzen maga a szálláshely bemutatása.

img_3566_resize.JPG

Fishingelős időszakunk alatt a Gyöngyi Vendégházban aludtunk, ami egy nagyon hangulatos, közvetlen erdőszéli utcácskában fekvő, 3 szintes ház.

Egy apró kertrész tartozik hozzá, ahol pihenésre, bográcsozásra, grillezésre van lehetőség. Az autó parkolására fenntartott hely van a ház mellett (a szűk utcácskában kicsit kötött a megfordulási lehetőség távozáskor).

img_3695_resize.JPGBográcsozás a szálláson

img_3776_resize.JPGSzalonnasütés a tűzrakóhelyen, a vendégház udvarán

img_3782_resize.JPGA konyha a legalsó szinten (alagsorban) található, külön udvari bejárattal

img_3784_resize.JPGLejárat a konyhához - feljárat a nappalihoz

img_3788_resize.JPGLelátás az udvarra

img_3843_resize.JPGKilátás az emeleti erkélyről - esős időben

Ittlétünk alatt néhány esős-viharos éjszakát és reggelt is megtapasztaltunk, ami az erdő közelsége miatt kifejezetten hangulatos tud lenni.

img_3846_resize.JPGA vendégkönyv - melybe ittlétünk alatt bejegyeztünk...

img_3847_resize.JPGA nappali az első szinten található, melyből lépcső vezet fel az emeleti hálószobákba

img_3848_resize.JPGA nappali terasza árnyékos, pihenéshez kellemes

img_3850_resize.JPGHálószobák az emeleten

img_3851_resize.JPGKilátás az emeleti teraszról

img_3852_resize.JPGMásik hálószoba

img_3853_resize.JPGErdei kilátás az emelet folyosójáról

img_3854_resize.JPGNappali - egy apró kandallóval

A szállástól pár percnyi gyaloglással érhető el az - egész évben nyitva tartó - Hertelendi Termálfürdő:

img_3635_resize.JPGKültéri medencék

img_3714_resize.JPGBeltéri medencék

Köszönöm, hogy elolvastad! :)
Ha tetszett, kövesd FaceBook oldalunkat is: Természetközel - Closeness of Nature!
Szólj hozzá!
2017. július 06. 10:16 - lyzX

Termálstrandok nyomában a nyugati országrészben - 1. rész: Magyarhertelend

Kelet-magyarországi termálstrandjaink felkutatásáról szóló sorozatunk után jöjjenek a "nyugati országrész" (illetve Dunántúl) gyöngyszemei!

A most bemutatásra kerülő Hertelendi Termálfürdő látogatásának apropóját a júniusban megrendezett, Fishing On Orfű fesztivál adta. Mivel szállásunk Magyarhertelenden volt, így délelőttönként a strandra sétáltunk át, amiben a kánikula igencsak ösztönzőleg hatott (a gyerekek nem kis örömére).

Amit mindenképpen pozitívumként kiemelnék: a medencék mindegyike meleg vagy langyos vizű! (Persze ez nagy melegben valakinek már akár kellemetlen is lehet, de azért akad ott nem túl meleg, éppcsak langyos vizű is.) Konkrét nevek nélkül, nem egy olyan fürdőben jártunk már, ahol a családi élménymedencék mindenféle jóval (vízicsúszdákkal, csobogókkal, sodrófolyóval) kényeztettek, ellenben rövid időnél tovább nem lehetett bennük megmaradni, mert lilulni kezdett az ember szája. Úgyhogy ezt most kifejezetten értékeltük, nem elsősorban a hőfok alapján kellett válogatnunk a medencék között.

Családias, kellemes hely a strand, kihelyezett padokkal, napozóágyakkal, zöld övezettel, dombokkal körülvéve, a Mecsek lábánál (Pécstől egyébként 20 km távolságra).

A strandfürdő területén wellness szolgáltatások, valamint országos hírű szaunapark is üzemel. A beltéri részben egy retro jellegű, "tálcás" étterem, kint kisebb büfék (lángos, palacsinta, jégkrém...) működnek.

img_3623_resize.JPGA strand egy zárt, fedett, belső fürdőrésszel is rendelkezik, így egész évben látogatható.

img_3628_resize.JPGKülönleges dekorációk és átvilágító ablakok a fedett részben, üvegekből

img_3631_resize.JPGGyermek pancsoló a legkisebbeknek

img_3632_resize.JPGBelső élménymedence, sodrófolyóval

img_3633_resize.JPGBelső tér, mediterrán hangulatban

img_3635_resize.JPGKültéri gyerekmedence, vízi ágyúkkal

img_3640_resize.JPGKültéri gyerekmedence csúszdákkal, csobogókkal. Itt külön előnyös, hogy a medence körüli peremen a szülők is helyet foglalhatnak (napos, árnyékos, vagy félárnyékos helyen), lábat áztatva, az apróbbakra figyelve - vagy éppen velük együtt labdázva, játszva.

img_3642_resize.JPGKültéri gyerekpancsoló

img_3654_resize.JPGVízesés a kültéri gyerekmedencében

img_3704_resize.JPGNapozóágyak és napozótribün a fedett részen (jobb oldalt kivehető az étterem bejárata, felette mozaikból kirakott "Étterem" felirattal)

img_3707_resize.JPG

img_3709_resize.JPGNapozó a galérián

img_3711_resize.JPGAranyhalak a beltéri részen

img_3713_resize.JPGNapozótribün a fedett részen

img_3714_resize.JPGLelátás a tribünről a medencékre

img_3838_resize.JPGFenti napozóágyak

img_3839_resize.JPGBeltéri pihenő

img_3841_resize.JPGVilágítóablak üvegekből

Köszönöm, hogy elolvastad! :)
Ha tetszett, kövesd FaceBook oldalunkat is: Természetközel - Closeness of Nature!
Szólj hozzá!
2017. július 05. 09:46 - lyzX

A családias családbarát fesztivál: Fishing On Orfű

Június 20-24. között meglátogattuk a Fishing On Orfű fesztivált. A jegyek és bérletek jellemzően nagyon hamar elfogynak erre a korlátozott létszámú rendezvényre, így érdemes még igen korán, elővételben szert tenni rájuk (nem utolsó sorban, már csak kedvezményes áruk miatt is). Mi még karácsonyra kaptuk az 5 napos bérleteket, de szálláshelyet már ekkor is csak a távolabbi környéken, Magyarhertelenden sikerült hozzá foglalni. (Szálláshelyünkről itt írok.)

Úgy alakult, hogy 2 (és fél) gyermekkel érkeztünk a fesztiválra, így csak reménykedtünk benne, hogy a családbarátnak tartott fesztivál valóban az. Erről végül a helyszínre érkezve magunk is meggyőződtünk: nem csak fiatal gyerekek fordultak elő szép számban a színpadok körül, de sok csecsemőt is láttunk szüleik kezében, illetve babakocsiban tolva. :)

Ami talán a leginkább családias pontja, hogy ez a rendezvény nem csak a "civil nagyközönségnek" szól. Túl azon, hogy a fesztivál - melynek a Panorama Camping ad otthont - létszáma aránylag szűkre korlátozott (például egy Szigethez képest), valamint vidéken, csodás környezetben helyezkedik el, itt "szabadon lófrálnak", a közönség között szórakoznak az ide érkező fellépők is. Több ismert előadó mellett is elsétáltunk, vagy láttuk őket baráti társaságban iszogatni, ez itt teljesen megszokott jelenség.

A kemping nem szűkölködik a magasságokban: jelentős szintkülönbséget kell megtennie a látogatónak ha a magasabban fekvő színpadokig szeretne ellátogatni (tulajdonképpen már a belépés is egy kisebb "hegyoldalra" feljutást jelent).

fishing-on-orfu-2017-pohar.jpgIlyen helyes, újra tölthető-visszaváltható poharakba (is) lehetett kérni az innivalót. Sokféle színben láttuk a fesztiválon.

A helyi étkezést rengeteg streetfood büfé tette lehetővé (egész utcák voltak fenntartva erre a célra), mondanom sem kell, fesztiválhoz illő árképzéssel. Ettől függetlenül az ételek jellege viszonylag széles skálán mozgott, amit inkább hiányoltunk, az italmérő pultok összehangolt egyen-jellege miatti szegényes üdítőkínálat. (Persze nyilván, ki az a hülye - rajtunk kívül -, aki egy fesztiválon nem alkoholos italt szeretne fogyasztani.) Utolsó napra végül sikerült felfedeznünk, hogy ha limonádét szeretnénk venni, azt ne az italos sátraknál keressük, hanem az ételkülönlegességek számára fenntartott büfésoron. :) Aki viszont a borokat, fröccsöket részesíti előnyben, az biztosan kényeztetve érezhette itt magát (bár nem kóstoltuk, de igen szélesnek tűnt a kínálat).

foo2017.jpgA 2017-es Fishing On Orfű logója

img_3603_resize.JPGPMFC Színpad, Szekeres András (Junkies), Ladies 1st formációjának kellemesre sikerült fellépésével

img_3606_resize.JPGHeti karszalag

img_3702_resize.JPG"A Tűzhöz Közel" nevű színpadhoz (ami egyébként szintén a kemping egy igencsak magaslati pontján helyezkedik el) vezető, rendkívül hangulatosan kivilágított kis erdei ösvény.

A fesztivál érdekessége még a Víziszínpad, mely az órfűi tavon helyezkedik el. (A csónakázásra, vízibiciklizésre, strandolásra és horgászásra is alkalmas, nagy kiterjedésű, 11 hektáros tó egyébként is megér egy látogatást.)

img_3767_resize.JPGA - szerintünk - legjobb koncerteknek helyszínt adó "Kacat Nagyszínpad", amely idén - népszavazás útján - a 30Y-frontember, Beck Zoli kutyájáról, Kacatról kapta nevét. :)

img_3727_resize.JPGPUF koncert a Kacat Nagyszínpadon


Egy falatnyi ITI koncert

img_3811_resize.JPGBiorobot koncert az "Orfű10 Nagyszínpadon"

img_3823_resize.JPGAlvin és a Mókusok koncert, Jameson színpad

img_3833_resize.JPGAlvin

Mivel mi nem a fesztivál kempingjében, hanem a néhány kilométerre fekvő Magyarhertelenden szálltunk meg, így délelőttjeinket ott töltöttük, a kánikulára való tekintettel leginkább a helyi termálstrandon. Erről egy következő fejezetben írtam: Hertelendi Termálfürdő.

Köszönöm, hogy elolvastad! :)
Ha tetszett, kövesd FaceBook oldalunkat is: Természetközel - Closeness of Nature!
Szólj hozzá!
2017. július 04. 17:24 - lyzX

Szállásunk Mádon

Előzmények:
- Tarcal: Áldó Krisztus szobor és bányató;
- Tokaj-környéki geoládák, látnivalók;
- Mádi Disznókő és filagória, Erdőbénye kincsei;
- Esőnapok: Pálházi és Lillafüredi kisvasutak;
- Aranyásók útján;
- A Föld gyomrában (Vörös-tói barlangtúra).

Tokaj-környéki beszámolónk befejezéseként ígértem még egy kis leírást mádi szálláshelyünkről is.

img_2906_resize.JPG

A Sós Borház Panzióban szálltunk meg erre a szűk hétre, ittlétünk igen kellemesre sikerült, így bátran ajánljuk a szálláshelyet, családok számára is. Mi a 3. számú, emeleti szobát kaptuk meg, 4 főre. A szálláshelyünkkel elégedettek voltunk: kellemes, kényelmes, rendezett, felszerelt lakrész.

Amit külön kiemelnénk, az a tulajdonos és személyzet közvetlen figyelmessége, valamint az étkezés bősége. Napi szinten érdeklődtek elégedettségünk felől (megfelelő-e a szoba hőmérséklete, stb.), valamint a reggeli is nagyon kiadós és finom volt! Csak nagyobb vendéglétszám idején volt svédasztalos az étkezés, de a többi napon is választhattunk mindig meleg villásreggelit, illetve külön megjegyezték, hogy a gyerekek reggelire kakaót szeretnek inni, így ez már bekészítve várt minket a reggeliző asztalnál. Húsvét lévén, egy kis csokitojásos üdvözlőtál fogadott minket érkezésünkkor a szobában.

img_2900_resize.JPGElégedettségünket a Vendégkönyv is őrzi.

img_2901_resize.JPGFürdőszoba a lakrészünkben

img_2902_resize.JPGSzoba

img_2903_resize.JPGA szállás hallja

img_2905_resize.JPGRecepció

img_2906_resize.JPGA szálláshely belső udvara

img_2908_resize.JPGEz a kutyus fogadott és érdeklődéssel figyelt minket minden nap (arra különösen kíváncsi volt, hogy hoztunk-e magunkkal bármilyen élelmiszert).

Pár éjszakára egyébként több kutyával érkezett egy társaság, így feltételezhetően kutyabarát szálláshely lehet.

Köszönöm, hogy elolvastad! :)
Ha tetszett, kövesd FaceBook oldalunkat is: Természetközel - Closeness of Nature!
Szólj hozzá!
2017. június 28. 13:32 - lyzX

Termálstrandok nyomában a keleti országrészben (4. rész: Berekfürdő)

20160803_123328_resize.jpgBerekfürdői Gyógy- és Strandfürdő bejárata

Tavaly nyáron újabb gyöngyszemet fedeztünk fel kelet-magyarországi termálstrand-vadászó küldetésünk során: ezúttal a Berekfürdői Gyógy- és Strandfürdőt látogattuk meg. Ott tartózkodásunk során rögtön háromszor is, mert nagyon elnyerte tetszésünket.

A fürdővíz eredete szintén (a világhírű hajdúszoboszlói termálstrandhoz hasonlóan) Dr. Pávai-Vajna Ferenc geológushoz  kötődik. Ő kezdett Berekfürdő területén fúrásokba, aminek eredményeként az ország legjobb minőségű, 56°C-os gyógyvize, a „Nagykunság aranya” tört fel.

20160803_123310_resize.jpgKinizsi szobra a strandfürdő előtt

20160803_123240_resize.jpg

A 8 hektáros zöldövezeti strandfürdő területén több gyógymedence, hűvösebb vizű családi- és élménymedence is található, valamint vízicsúszdák és pancsoló a kisebbeknek.

További bejegyzések a témában: Termálstrandok

Köszönöm, hogy elolvastad! :)
Ha tetszett, kövesd FaceBook oldalunkat is: Természetközel - Closeness of Nature!
Szólj hozzá!
2017. május 26. 09:10 - lyzX

Mik azok a geoládák? Kincsvadászat, avagy geocaching Magyarországon

geocachinglogo.jpgHa szereted járni az országot, nyitott vagy a szép tájakra és kevésbé ismert látnivalókra, szeretnél új helyeket felfedezni, azokról új információkat szerezni, de nem riadsz vissza, ha esetleg az erdő sűrűjébe, netán egy sziklásabb terepre is be kell menni, és mindezek tetejében még a kalandot is kedveled, akkor ezt a játékot pont Neked találták ki!

Ideje hát erről is szót ejteni, mert jóllehet, az Olvasó nem érti, miféle ládákhoz megyünk, melyek a legtöbb bejegyzésben megtalálhatók.

Ma már meg sem lepődik rokonságunk, mikor elmegyünk ládákat vadászni, lassan az idősebb korosztály is hozzászokott eme furcsa hóbortunkhoz. És tény, ha valahová kimoccanunk, szinte biztosan belebotlunk egy-egy még felfedezetlen geoládába.
Részünkről eddig 200 feletti (lassan 250) megtalált hazai geoládánál járunk, de - csak a geocaching.hu rendszerben - már több, mint 4000 láda kereshető, és számuk folyamatosan emelkedik. Szinte biztos, hogy a Te környékeden is megtalálható néhány... Nézd csak: Magyarország geoláda térképe - igen, az ott mind-mind egy-egy elrejtett láda. ;)

Mik azok a geoládák? Hogyan kereshetünk ládákat? .hu és .com
Elsősorban a geocaching.hu oldalhoz kapcsolódó játékot játsszuk, a magyarországi ládákat keressük fel. Itt a ládalistában több szempont szerint kereshetünk számunkra kedvező úticélt, de egy megfelelő GPS-re letöltve a programot az közvetlenül mutatja a hozzánk legközelebbi ládákat. Néhány láda a nemzetközi, geocaching.com játékhoz is kapcsolódik és regisztrálva van, ezeket külön jelölik.
Egy GPS mindenképpen szükséges a játékhoz, a helyszíneket - elsősorban - koordináták alapján kereshetjük meg. A bátrabbak viszont akár anélkül is nekivághatnak, van néhány rejtés, amit más paraméterek (például leírás, helyszíni fotó, jellegzetes terptárgy) alapján is könnyen meg lehet találni. Viszont napjainkban a legtöbb okostelefonra letölthető már valamilyen GPS program, sőt: a magyar geocaching játéknak külön, kényelmes kis applikációja is van mobilra (sajnos, egyelőre csak Android alá).

Hol vannak a geoládák? Hogy néznek ki?
079_resize.jpgAz orrunk előtt. Azaz: mégsem.
Aki még nem próbálta a játékot, talán furcsállja a térképet elnézve, hogy mennyi geoláda van, mégsem találkozott még velük az utcán járva-kelve. Ez elsősorban az ügyes rejtéseknek köszönhető.
A ládikák nagyon különbözőek lehetnek, a legtöbb esetben a "hagyományos geoláda" valamilyen vízálló, konyhai tárolódoboz, melyben kényelmesen elhelyezhető egy kis notesz (logbook) tollal, és néhány apró kabala ajándék is. Máshol viszont éppen csak egy miniatűr mikroláda (pl. filmes doboz vagy Kinder tojásos kapszula) helyezhető el.
A ládák mérete, valamint a környezet lényegében meg is határozza a rejtés jellegét: számos esetben faodúba, fa gyökerei közé, ágakkal takarva kerül a láda, de találtunk már kipreparált fatuskóban, spéci (erre a célra kihelyezett) madárodúban, postaládában, "eldobott" tégla aljába applikálva, valamint valódi kincsesládában is geoládát. A kis mikroládák sokszor csőbe, falrepedésbe dugva, vagy mágnessel fémoszlop hátuljára tapasztva várják megtalálójukat. A rejtők rendkívül leleményesek tudnak olykor lenni. :)
Eleinte az orrunk előtt lévő ládát is fél órán át kutattuk, de idővel kialakul egy fajta rutin, amivel a "kesser szem" hamar észreveszi az árulkodó jeleket: a letaposott füvet, a "tipikusan olyan" fagyökeret, a jobban felhalmozott ágakat, köveket...

Különleges ládák
080_resize.jpg- Hagyományos láda: kis, jól záródó dobozka (általában konyhai "mikrós doboz"), mely tartalmazhat logbookot, tollat, apró ajándékokat.
- Multiláda: olyan ládák (és/vagy virtuális ládák), melyek egy adott látnivaló(csoport) köré csatlakoznak, de helyileg több pontról kell őket összegyűjteni, a teljes jelszó megszerzéséhez. Fontos tehát, hogy ezeket a kis jelszó-darabkákat (vagy esetleg: koordináta-töredékeket) mindenhol gondosan jegyezzük fel.
- Mikroláda: bizonyos célpontoknál nem helyezhető el hagyományos láda, épp csak egy parányi dobozka: például Kinder tojásos kapszula, filmes doboz, stb. Ezekben néha csak a jelszó található, néha egy miniatűr, feltekercselt logbook is. Ezekbe kis ajándék nem helyezhető el.
- Virtuális láda: Van, ahol mikroláda elhelyezésére sincs mód, ilyenkor a rejtés nem tényleges, fizikai ládát takar, csupán valami helyi keresni valót. Például: táblán, kőkereszten (év)számot, adott sorban található betűk számát, épület ablakait kell megszámlálni, stb. (Sok esetben ezek multiládaként egy másik, fizikai ládához kapcsolódó jelszódarabkát egészítenek ki.)
- Travelbug, travelcoin: azokban a ládákban, melyek erre alkalmasak (a geocaching.com-on is regisztrálva vannak) úgyn. "utazó ügynök", vagy travelbug is elhelyezhető. Ezekről szintén a .com oldalon informálódhatunk bővebben. Egyedi sorszámmal rendelkeznek, elindító gazdájuk rendelkezik róla, hogy milyen úticélt talált ki számukra. Ezek nem ajándékok, és csak akkor vigyük el, ha viszonylag rövid időn belül egy új ládába át is helyezzük, regisztrálva ezt a geocaching.com oldalon. Általában valamilyen kis plüss- vagy kabala-figura, rajta a jellegzetes "Travel Bug dögcédulával". A travelcoin ehhez igen hasonló rendeltetésű kis érme. Előbb-utóbb biztosan találkozik velük az ember, így nem árt tudni, mi célt szolgálnak.

Mit kell csinálnom, ha megtaláltam a ládát?
A játék használatához regisztráció szükséges a honlapon (geocaching.hu - esetleg a geocaching.com címen is), amely ingyenes.
Ha sikerül megtalálni a ládát, a honlapon, illetve még egyszerűbben a mobilos applikációban regisztrálni kell, néhány rövidke adat megadásával, mint a megtalálás időpontja, láda jelszava (ez a ládában található meg!) - fontos tehát, hogy ezeket lejegyzeteljük!
A hagyományos ládában található logbookba is illik bejegyezni a megtalálást.
Ha hoztunk valami kis ajándékot - ami bármi, nem élelmiszer, nem szétbomló apróság lehet (pl. Kinder figura, apró csecsebecse, kabala, stb.) -, azt elhelyezhetjük a ládában, cserébe választhatunk és elhozhatunk a ládából valami mást.
Fontos: a ládát ugyanúgy zárjuk és csomagoljuk vissza, majd ugyanoda rejtsük el, lehetőség szerint a nyilvánosság kizárásával. A ládák holléte titkos, lényeges, hogy avatatlan szem ne találja meg őket!

Mik vannak a ládában?
- Egy kis tájékoztató tábla a játékról - elsősorban véletlen megtalálók számára, hogy biztosan ne vigyék azt el.
- Loogbook tollal: egy kis notesz vagy jegyzetfüzet, melybe felírhatjuk a megtalálás időpontját. (Nem kötelező.)
- Jelszó: ez a legtöbb esetben a logbook elején, hátlapján, esetleg a doboz fedlapján (belső oldalán) található. A megtalálás regisztrálásához szükséges.
- Apró ajándékok: egyet magunk is elvihetünk, ha hoztunk helyette valami mást.
- Travelbug, travelcoin: csak a geocaching.com játékban is résztvevő ládákban. Egy további utaztatásra szánt kis kabala, melynek mozgását (másik, szintén erre alkalmas ládába történő áthelyezését) a .com oldalon is regisztrálni kell, így tudja gazdája nyomon követni annak útját. A geocaching.hu oldal külön jelzi ládánként, hogy a "Ládába travelbug nem helyezhető" - vagy éppen igen.

A játék különlegessége, hogy rengeteg olyan helyi érdekességhez, eldugott látnivalóhoz elkalauzolja a résztvevőket, amit egyébként máshonnan nem ismerhetne meg, turistaatlaszokban nem szerepel. Az egyes geoládák mindig egy-egy ilyen látnivalóhoz kapcsolódnak, a jelszó megtalálása mellett az elsődleges programot maga a látnivaló megtekintése jelenti. Minden geoládához részletes adatlap tartozik, a rejtő által közzétett gyakorlati és ismeretterjesztő információkkal, melyekből rengeteg új ismerettel gyarapodhatunk, így a számos kalandon túl műveltségi továbbképzésnek sem utolsó lehetőség. :)

Az általunk felkeresett geocaching.hu geoládákról szóló bejegyzések itt találhatók.

Köszönöm, hogy elolvastad! :)
Ha tetszett, kövesd FaceBook oldalunkat is: Természetközel - Closeness of Nature!
Szólj hozzá!
2017. május 24. 12:20 - lyzX

Mádi Disznókő és filagória, Erdőbénye kincsei

img_2791_resize.JPGOpál - Erdőbénye

img_2684_resize.JPGFilagória és Disznókő - Mád

Előzmények:
- Tarcal: Áldó Krisztus szobor és bányató;
- Tokaj-környéki geoládák, látnivalók.

Sajnos a következő napjaink már sokkal kevésbé voltak napsütésesek, annál inkább számolnunk kellett az esővel, mely hol eleredt, hol épp csak szemerkélt, de egy kiadósabb zivatarra mindig számítani kellett, Így vagy zárt helyeket kellett elsősorban keresnünk, vagy tartósan nem távolodhattunk el az autónktól. Nem beszélve a hirtelen jött erős lehűlésről, mely országszerte komoly problémákat okozott a váratlan havazással. Környékünkön szerencsére épp nem esett hó, de a magasabb zempléni hegyeken több helyen láttunk fehér területeket.

Disznókő és filagória, Mád

Bőséges reggeli után megvártuk, hogy kicsit kitisztuljon az idő (vagy legalábbis ne szakadjon az eső), és elindultunk a szállás közelében található Disznókő felkeresésére. Ehhez az érdekességhez megintcsak egy geoláda kapcsolódik: GCDIFI.
A filagóriát még a XVIII. században a Lónyay család építtette, kilátónak szánták a szép birtokra.

img_2662_resize.JPGA helyet a Disznókői hegy szőlőbirtokain keresztül lehet megközelíteni, ami már önmagában sem utolsó látvány. (Tiszta, esőtől mentes időben biztosan még üdítőbb lett volna az összkép.)

img_2663_resize.JPGA filagóriához közeledve...

img_2664_resize.JPGFilagória, a Disznókő mellett

img_2668_resize.JPGKilátás a filagóriából, a pazar szőlőbirtokokra

img_2675_resize.JPGA tokaj-hegyaljai szőlőbirtokokra jellemző rendezett, szépen gondozott sorok

img_2677_resize.JPGDisznókő és filagória

img_2684_resize.JPGKözvetlenül a filagória mellett található a Disznókő.

Mintha csak az égből pottyant volna oda a kő: a közelben nincs jele semmilyen egyéb sziklának, hegyomlásnak. A helyiek elmondása szerint egykor alakja vaddisznóra hasonlított - innen kapta nevét.

Erdőbénye - látnivalók

A Disznókő szemrevételezése után Erdőbényére mentünk, ahol elsősorban egy multi geoláda (GCErMa) pontjait követve kóboroltunk és bámészkodtunk. Igazán takaros kis település.

img_2687_resize.JPGPincészet kapuja

img_2690_resize.JPGRómai katolikus templom, Erdőbénye

A multiláda egyik pontja a Mulató-hegyre vezetett fel minket, ahol kedves vadvirágok mellett gyönyörű kilátás is nyílik Erdőbényére.

img_2693_resize.JPGKökörcsin

img_2694_resize.JPGKilátás fentről

img_2695_resize.JPGA ládát ismét egy adótorony közelségében kellett keresnünk

img_2696_resize.JPGKökörcsin elvirágzott fejei

img_2704_resize.JPGMég nyílt az ibolya

img_2707_resize.JPGKőkereszt a hegytetőn

img_2708_resize.JPGSéta az ormon

img_2709_resize.JPGKilátás Erdőbényére

img_2712_resize.JPGErdőbénye

img_2715_resize.JPG

Kincsek Erdőbényén...

A település után Erdőbénye természeti értékeit is felfedeztük, az Aranyos-völgyet szintén egy geoláda (GCEBFL) után kutatva kerestük meg. Éppen jókor érkeztünk, számos vadvirág-különlegesség ilyenkor nyílik.

img_2722_resize.JPGKónya vicsorgó - Lathraea squamaria

img_2725_resize.JPGBársonyos tüdőfű - Pulmonaria molissima

img_2729_resize.JPGHagymás fogasír - Cardamine bulbifera

img_2730_resize.JPGIbolyák

img_2731_resize.JPG

Aranyos-völgy védett és különleges flórája (és faunája) mellett ásványai is különlegesek...

img_2746_resize.JPGA hely (neve is) adta magát, így megpróbálkoztunk az aranymosással...

img_2753_resize.JPGValami nagyon csillog a mosótálban... ;)

Most jöhetne az, hogy mennyi aranyat találtunk, de nem. :) (Otthon tisztára mosva, megfelelő fényforrás mellett egyre inkább szilícium kristályoknak tűntek a csillogó kis szemcsék. Ettől függetlenül lehetett közötte más is, de annyira elenyészően kevés, hogy nincsenek eszközeink a kiválogatására.)
Ellenben gyönyörű opálokat találtunk, elsősorban a száraz patakmederben. (Itt egy kicsit most ugrok az időben, ugyanis az opálok megcsodálására külön, pár nappal később mentünk vissza, ugyanoda.)

Opálok Erdőbényén:

img_2790_resize.JPG

img_2791_resize.JPG

img_2793_resize.JPG

img_2794_resize.JPG

img_2796_resize.JPG

img_2798_resize.JPG

img_2804_resize.JPG

opal.jpg

Köszönöm, hogy elolvastad! :)
Ha tetszett, kövesd FaceBook oldalunkat is: Természetközel - Closeness of Nature!
Szólj hozzá!
2017. május 22. 10:56 - lyzX

Tokaj-környéki geoládák és látnivalók

img_2580_resize.JPG

A tarcali Áldó Krisztus szobortól (előzmények) a tokaji TV-torony felé vettük az útirányt.

Turzul vezér emlékműve

A "tokaji szőlőhegyre" tartva még becserkésztünk egy geoládát: GCTURZ.
Itt Turzul vezér emlékművét néztük meg.

img_2573_resize.JPG

img_2574_resize.JPGAz emlékmű mellett is szabályos szőlőültetvények sorakoznak

img_2577_resize.JPGTurzul vezér emlékműve

Tokaj - Kopasz-hegy, TV-torony

Felérve a Kopasz-hegy csúcsára kisebb tömeg fogadott minket. Nem véletlenül: tiszta időben impozáns kilátás tárul az arra járó szeme elé.

img_2579_resize.JPGKilátás a Kopasz-hegyről (Tokaj)

img_2580_resize.JPGTV-adó tornya (Kopasz-hegy, Tokaj)

img_2582_resize.JPGKilátás a Tisza egyik holtágára a Kopasz-hegyről

img_2585_resize.JPGA torony egyik feszítőkábele

A torony mellett egy kis erdei ösvényen indultunk el, a GCToka geoládát kerestük fel. Ez már egy kirándulóktól kicsit távolabb eső, kellemes erdei csapáson található terepre kalauzolt minket.

Tokaji országzászló emlékmű

Utunkat a Tokaji Pályaudvar felé folytattuk. Itt pedig elsősorban az Országzászló emlékművet kerestük fel, valamint hozzá kapcsolódó geoládát: GCTOE.

img_2589_resize.JPGOrszágzászló emlékmű, Tokaj

img_2592_resize.JPGKopjafa az emlékmű mellett

img_2593_resize.JPGTokaji pályaudvar

img_2596_resize.JPGAz emlékmű felett kőből kirakott Nagy Magyarország: "Hiszünk Magyarország feltámadásában!"

img_2599_resize.JPGGőzmozdony a pályaudvaron

Bodrogkeresztúr, Hét vezér emlékmű

Következő célpontunkat szintén egy geoláda (GCHVBP) kapcsán kerestük fel.

Bodrogkeresztúr - nevéből sejthetően - a Bodrog partján terül el, a láda fellelése és az emlékmű megcsodálása után kellemes, pihentető látványt nyújt szelíd hullámaival, folyóparti csendes zöldövezetével.

img_2606_resize.JPGBodrog-folyó (Bodrogkeresztúr)

img_2614_resize.JPGKikötött halászcsónakok a Bodrogon

img_2617_resize.JPGHét vezér emlékmű, Bodrogkeresztúr

img_2624_resize.JPG

img_2626_resize.JPG

Bodrogkeresztúri gótikus templom és tokaj-hegyaljai borvidék

Ismét egy láda miatt kapaszkodtunk fel egy hegycsúcsra: GCBOKE. (Itt a multiláda jelszavának 2. részlete található.)

img_2627_resize.JPGGeoláda az adótorony tövében található...

img_2630_resize.JPGKilátás a tokaji szőlőkre és bodrogkeresztúri görög katolikus templomra

img_2632_resize.JPGBodrogkeresztúri református templom

A ládajelszó első fele pedig a bodrogkeresztúri római katolikus templomnál lelhető fel.

img_2635_resize.JPGA késő gótikus stílusban épült római katolikus templom

img_2638_resize.JPGA templom mellett még ásatások folynak

img_2640_resize.JPGGótikus ablakok

img_2646_resize.JPGRómai katolikus templom

Szerencsi Cukorgyár - mementó

Utunk végén még egy kitérőt tettünk Szerencsre, megnéztük az egykori cukorgyár emlékére felállított kis muzeális kertet.

img_2651_resize.JPGNapóra az emlékparkban - háttérben az egykori Szerencsi Cukorgyár bejárata

img_2652_resize.JPGMementó: a volt cukorgyár makettje

img_2655_resize.JPGSzerencsi Cukorgyár makettje

img_2656_resize.JPGAz egykori cukorgyár még álló kéményei, épületei

img_2657_resize.JPGSzerencsi Cukorgyár - egykori bejárat

img_2658_resize.JPGAz emlékpark bejárata (közvetlenül a cukorgyár előtt)

Köszönöm, hogy elolvastad! :)
Ha tetszett, kövesd FaceBook oldalunkat is: Természetközel - Closeness of Nature!
Szólj hozzá!
2017. május 13. 21:29 - lyzX

Azáleás völgy, Zalaegerszeg

img_3112_resize.JPG

Tavalyi, Jeli arborétumban nyíló csodás rhododendronokról szóló bejegyzésem (itt) sokak érdeklődését felkeltette, így most egy másik hasonlóan szép helyet mutatok kedves Olvasóimnak, ezúttal a zalai Azáleás völgyet.

Az Azáleás völgy Zalaegerszeg közvetlen szomszédságában található, ahová a '70-es években kezdtek különféle rhododendronokat telepíteni. A völgy különleges mikroklímával és - számukra megfelelő - talajjal rendelkezik, így még ezek a különleges, érzékeny növények is jól érzik benne magukat.

img_3097_resize.JPG

Az azáleák - időjárástól függően - jellemzően április közepétől május végéig nyílnak, így ilyenkor érdemes felkeresni a helyet. Aki siet, még biztosan szép látvány tárulhat elé. :) Külön érdekessége, hogy ténylegesen egy erdei völgyben helyezkedik el, ami nem elkerített terület vagy arborétum, így lényegében kötetlenül látogatható.
Amit viszont lényeges megjegyezni: a völgy védett terület, az azáleákat letörni, levágni, kiásni, valamint a völgyben motorozni tilos! Virágzás idején a völgyet parkőrök is védik.

img_3098_resize.JPG

Az Azáleás völgyben egy geoláda is rejtésre került: GCAZAL.

img_3099_resize.JPG

img_3100_resize.JPG

img_3101_resize.JPG

img_3102_resize.JPG

img_3103_resize.JPG

img_3104_resize.JPG

img_3105_resize.JPG

img_3106_resize.JPG

img_3108_resize.JPG

img_3109_resize.JPG

img_3110_resize.JPG

img_3111_resize.JPG

img_3113_resize.JPG

img_3114_resize.JPG

img_3115_resize.JPG

img_3116_resize.JPG

img_3117_resize.JPG

img_3118_resize.JPG

img_3122_resize.JPG

img_3123_resize.JPG

img_3124_resize.JPG

img_3125_resize.JPG

img_3126_resize.JPG

img_3127_resize.JPG

img_3128_resize.JPG

img_3129_resize.JPG

img_3131_resize.JPG

img_3141_resize.JPG

img_3142_resize.JPG

img_3144_resize.JPG

img_3145_resize.JPG

img_3146_resize.JPG

img_3148_resize.JPG

img_3149_resize.JPG

img_3150_resize.JPG

img_3151_resize.JPG

img_3152_resize.JPG

img_3153_resize.JPG

img_3155_resize.JPG

img_3156_resize.JPG

img_3158_resize.JPG

img_3167_resize.JPG

img_3168_resize.JPG

Köszönöm, hogy elolvastad! :)
Ha tetszett, kövesd FaceBook oldalunkat is: Természetközel - Closeness of Nature!
Szólj hozzá!
2017. április 03. 20:12 - lyzX

Erdőben

Amikor belépek, hatalmas bőröndöket, mázsás súlyokat teszek le kapujában. Hátrahagyom mindazt, ami fáj, azt, ami aggaszt, a terhelő gondokat, a megoldhatatlan helyzeteket, az emberek érthetetlen rosszindulatát. Csend. Ez mind csak a bűnös világ része, mindez nem férkőzhet ide be.

Halkan lépdelek, meztelen lépek be a szentélybe. Nincs ámítás. Itt csak én vagyok, és a teremtő erő. A természet ereje. Nem számít, honnan jöttem, nem számít, mim van. Az Anyatermészet halkan befogad, átölel.

Apró fejű virágocskák nesztelen, latinul suttognak utánam. Némelynek még színes virágszirma sincs, mégis oly' kedves. Az összhang részét képezik. Tökéletes egyensúlyban ebben a hatalmas családban.

Lágy szellő fú át a fák közt. A lombkoronák éppencsak kizöldelltek, friss leveleik között mozaikosan tetszik át a még bátortalan napsugár. Megvéd. Eltakar. Itt lent, az aggastyán fák alatt kellemes a lét. Cirógatnak a tavaszi illatok, a friss, dohos föld, a bársony moha.

Kitárom szívemet. Minden végtagomat átjárja a béke. Az idő lelassul, egy pillanatra megértem, és átélem a világegyetem végtelenségét. Az emelkedőn érzem, ahogy kapillárisaimba friss oxigén szökik. Teljesen átmossa létemet a friss, üde, természet adta erő.

Nyugalom. Boldog kiteljesedés. Minden alkalommal, amikor belépek az Erdő kapuján.

erdo.jpgFotó: "Bakonyi Gyilkos-tó" (Hubertlaki tó), 2017. április

Köszönöm, hogy elolvastad! :)
Ha tetszett, kövesd FaceBook oldalunkat is: Természetközel - Closeness of Nature!
Szólj hozzá!
Családi kirándulások - Magyarországi túrázás - Geocaching - Múzeumok