Családi kirándulások - Magyarországi túrázás - Geocaching - Múzeumok

2018. február 24. 21:38 - lyzX

Kalandtúra a Gulácsra

dsc00337_resize.jpg

A Gulácsra még pár évvel ezelőtt, egy őszi vasárnap délután jutottunk el. Az emlékek hatása sokáig megmaradt bennünk, ami részben a táj szépségének, a képződmény különlegességének, valamint utunk kissé kalandos mivoltának tudható be. Ez is tipikusan egy olyan célpont, ahová szeretnék még ismét visszatérni.

Az általunk megmászott Gulács-hegy a Balaton-felvidéki tanúhegyek egyike - s bár érdekességként, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, a Tisza-parton található egy szintén Gulács névre hallgató település, a két hely egymástól fizikai valóságában (is) távol áll.

A Gulács bazaltcsúcsa jellegzetesen ugrik ki a többi hegy közül. Azok ugyanis lekopott, tipikus "vulkán alakú" lapított tetővel rendelkeznek, míg a Gulács hegyes csúcsa peckesen mered felfelé. Emiatt aztán távolról is könnyen felismerhető a tanúhegyek között.
Odaérve már kétkedve méregettük is magunknak, hogy azért csak nem kell felmásznunk a tetejéig a ládánkért - tudniillik, eredetileg egy geoláda becserkészése végett látogattuk meg, kissé ismeretlenül indulva neki a kalandnak... De ahhoz túl meredeknek és magasnak (393 méter) tűnt, hogy ott legyen a célpont. Aztán csak bemértük alaposabban a GPS-en, és akkor már egyértelművé vált a tény: DE, pontosan oda, a csúcsra kell felmennünk a ládáért! Amivel persze semmi probléma nem lenne, csak eredetileg nem így készültünk: két kisgyerekkel, és egyébként is, vasárnap délután volt (másnap iskola-óvoda-munka), október vége korai sötétedéssel... De azért nekivágtunk, és utólag egyértelműen nem bántuk meg, mert a látvány mindent megért! De az említett okokból már eleve némi hátrányból indítottunk. :)
Fotót lentről, a Gulács-hegy egészéről sajnos egyáltalán nem is készítettünk (pótolandó!). Úgy voltunk vele, hogy majd megtesszük visszafelé, kiválasztva az arra legalkalmasabb nézőpontot.

Indulás a csúcsra
Délután 4 körül lehetett, mikor nekivágtunk a kaptatónak. (Az pedig igen hamar egyértelművé vált, hogy a menettempót ponthogy nem az 5 és 7 éves fiainkhoz kell igazítanunk, sokkal inkább fordítva: igyekeztünk a nyomukban loholni.) Némileg erőltetett menetre kellett készülnünk, mivel lényeges volt, hogy még sötétedés előtt visszaérjünk, mert megfelelő világítással nem készültünk.


(A kellemes hangulathoz egy kis hallgatnivalót is mellékelek az olvasáshoz. ;) )

Elvarázsolt erdő
Fölfelé az út erdős, rejtélyes terepen indul. Valószínűleg a lemenő nap megvilágítása is elősegítette ezt az összhatást, de helyenként megvolt az az érzésem, hogy egy elvarázsolt erdőben járunk (éppcsak a fák nem szólaltak meg).

20141019_161501_resize.jpgElvarázsolt erdő nyújtózkodó fái...

Az út körülbelül negyedénél egy forráshoz érkeztünk...

20141019_161605_resize.jpgA rejtélyes forrás kifolyása...

Megnéztük, majd tovább indultunk, illetve én még kicsit lemaradtam a többiek mögött pár méterrel, míg a forrást fotóztam. Ekkor valami furcsát észleltem: elhaladva mellette mintha jóval erőteljesebb zubogással tört volna elő belőle a víz. Persze a többiek (akik már előbb elhagyták) mindebből mit sem érzékeltek, így aztán mikor megemlítettem a látottakat, rám is furcsálló pillantásokat vetettek, ezért inkább magam is igyekeztem elhessegetni az előbbi - forrásoktól szokatlan - jelenséget...

20141019_161624_resize.jpgA forrásból kifolyó víz

Állatok settenkednek
A hely nem az a tipikus, frekventált túraútvonal: sokkal inkább a kihaltság, elhagyatottság jellemzi. Pont ez adja azt a különleges, "nomádul vad" báját. Nem is találkoztunk ezen a szakaszon más kirándulókkal.
De hogy nem voltunk egyedül, az egészen biztos: több helyen vaddisznótúrásokat és patanyomokat láttunk. Mindezt megerősítendően, egyszer csak vaddisznó-hangokat hallottunk...

Csodás geológiai képződmények - kemény terep
Nem éppen egyszerű terep vezet felfelé. Helyenként kőomlásban, máshol erősen döntött terepen, kapaszkodva, vagy keskeny peremen kellett haladnunk. Viszont a látottak szemet gyönyörködtetőek. A tipikus balaton-felvidéki (de a legtöbb tanúhegy esetén megközelíthetetlen) bazaltorgonák itt az út mentén, közvetlenül elérhető közelségben húzódnak. Ezek a nagy magasságokban (az autóútról is jól kivehető) bazaltoszlopok mindig csodálattal töltöttek el, de eddig egyedül Hegyestűnél sikerült még csak valami nagyon hasonlót kézzel is megtapintanom. Úgyhogy itt ezen vágyamnak is eleget tehettem. :)

20141019_164834_resize.jpgBazaltsípok

20141019_164924_resize.jpgaz út mentén

20141019_164857_resize.jpgHatszögletű, részben már töredezett bazaltoszlopok

20141019_165218_resize.jpgTöredezett bazalt

20141019_165234_resize.jpgErdei növényzet a Gulácson - páfrány

Az út a meredekebb részétől szerpentinen vezet végig, menet közben csodás kilátás nyílik a környező hegyekre, tájra és Balatonra.

20141019_165301_resize.jpgKilátás a felfelé vezető szerpentinről

20141019_165342_resize.jpg

20141019_165407_resize.jpgKilátás a Gulácsról a Badacsonyra

20141019_165417_resize.jpgBadacsony a Balatonnal

20141019_165421_resize.jpg

20141019_165546_resize.jpg

20141019_165625_resize.jpg

20141019_165812_resize.jpg

20141019_165936_resize.jpgMár nincs messze a csúcs. Helyenként lábnyomnyi széles ösvény vezet felfelé - bal kéz felől pedig közvetlenül a mélység. Nem árt az óvatosság, mert az út egyes szakaszai kifejezetten döntöttek, csúszósak.

dsc00336_resize.jpg

dsc00344_resize.jpg

dsc00345_resize.jpgFelérve pazar kilátás fogad - kilátás a Szent György-hegy felé

Csúcspont
A csúcsra afféle nemes hirtelenséggel érkezik fel az ember. Az utolsó magassági métereket még erdei terepen, fák között bujkálva kell megtenni, aztán a legutolsó kaptató után egyszer csak kitisztul a terep: nahát, fent vagyunk, itt vagyunk!
A kilátás persze pazar, rabul eljő. Körös-körül a Tapolcai-medence vulkanikus tanúhegyei.
Maga a tetőpont is olyan, amilyennek az ember egy hegycsúcsot elképzelhet: pár négyzetméternyi, sziklás kis terület, körülötte minden irányban meredek lejtő. A magassági pontot kis kő emelvény jelzi.
És persze itt a tetőponton, sziklamélyedésbe lett elrejtve az általunk keresett, GCGULA geoláda is, melyet (kicsit hosszabb keresgélés után) szerencsésen meg is találtunk.

dsc00347_resize.jpg
Lefelé is kalandosan, kísértetjárta terepen...
A geoláda megkeresésével sikerült a tervezettnél kicsit tovább elidőznünk. Ládabegyűjtés után még egy kicsit gyönyörködtünk a panorámában, majd sietősen lefelé kellett vennünk az irányt, mert a nap már lemenőben volt, így borítékolható volt a gyors besötétedés - főképp az erdő sűrűjében.
A lefelé vezető út sem volt egyszerűbb, persze ereszkedve az ember igyekszik kicsit gyorsabb menettempót felvenni, de a meredek, kavicsos ösvényeken a túracipőm nem egyszer megcsúszott.

Úgy fél út körül járhattunk, mikor elkezdett szürkülni, de az alsó szakaszon, az erdő sűrűjében már kifejezetten ránk is sötétedett. Persze ekkor az "elvarázsolt erdő" fái már méginkább kísértetiesnek hatottak. Mint említettem, nem így készültünk, ezért elemlámpa sem volt nálunk (és akkoriban a mobiltelefonos elemlámpa alkalmazások is igen gyerekcipőben jártak még (meg az ugye könnyen lemeríti az akkumulátort, így csak vész esetére tartogattuk).
A sötétedő erdőben hamar előkerült a téma, hogy a vaddisznók vajon merre kószálhatnak, de aztán gyorsan elhessegettük a rémgondolatokat, és megállapodtunk abban, hogy azok amúgy is félnek az embertől. Miután ezt jól kigondoltuk, ismételten röfögést hallottunk. Ez úgy kellemesen meg is alapozta a para-hangulatot. Innentől biztos ami tuti alapon igyekeztünk - természetjáróhoz nem méltó módon - a legnagyobb csörtetést keltve, tapsikolva, akkor már mobiltelefonnal világítva botorkálva, mielőbb kijutni a sötét erdőből. (Így utólag visszagondolva roppant komikus látványt nyújthattunk, de akkor mindez persze kevésbé izgatott minket.)

Gondoltuk, ennél stresszesebb szituáció már úgysem adódhat, mikor elértük a forrást, ahol addigra már igyekeztünk minden lépésünket a mobilos "elemlámpával" kísérni, nehogy a kifolyó víztől felázott talajba süppedjünk... Mikor így ügyeskedtünk (ügyelve rá, hogy közben a vaddisznók se kóstoljanak meg minket), egyszer csak egy síron túli, mélyen öblös, kongó, buggyanó hang hallatszott fel mellettünk... Na ezen a ponton már az én lábam is földbe gyökerezett. Aztán végül sikerült a jelenségre életszerű magyarázatot találnunk: éppen a forrás kútja mellett álltunk, ahol minden bizonnyal egy gázbuborék szabadult fel a mélyből, és adott földön túli hangot, ahogy a vas kivezető csövön át a felszínre jutott. Mindezt alátámasztja, hogy ezt követően jelentősen vissza is apadt a kifolyó víz. (Minden bizonnyal a felfelé úton látott víz-elakadást majd erősebb feltörést is hasonló jelenség idézhette elő.)

A további utunk már - néhány csaláncsípéstől eltekintve - zökkenőmentes volt, majd áhítattal érkeztünk vissza a kényelmet és biztonságot nyújtó, hegy lábánál várakozó kocsinkhoz.
Ekkor meg már a sötétség miatt nem tudtunk fotót készíteni a hegy látképéről.

Tanulság
Mondanám, hogy az eset tanulsága az, hogy soha ne indulj el magas hegyre, erdőbe, ismeretlen helyre sötétedés előtti órákban. De nem! (Ahhoz mi túlságosan rebellisek és bevállalósak vagyunk.) Sokkal inkább, hogy sose vágj neki az ismeretlennek felkészületlenül; ha a ránksötétedés benne van a pakliban, mindig legyen nálad egy használható elemlámpa, valamint egy nagy marék bátorság! ;) (És mindig azonnal fotózz, ha valami arra érdemlegeset meglátsz.)

Köszönöm, hogy elolvastad! :)
Ha tetszett, kövesd FaceBook oldalunkat is: Természetközel - Closeness of Nature, további érdekes videókért pedig iratkozz fel YouTube csatornámra is!
Szólj hozzá!
2018. február 21. 11:43 - lyzX

Megyer-hegyi tengerszem

Erre a különleges helyre szintén egy zempléni őszi kirándulás-sorozatunk alkalmával jutottunk el.

pb020983_resize.JPG

A Megyer-hegyi tengerszem és környéke (1997. óta) természetvédelmi terület, sajátos botanikai, zoológiai és földtani értékeinek megőrzése végett. Az Origo felmérése alapján első helyezésével elnyerte a Magyarország legszebb természeti csodája címet (magasan megelőzve a Szalajka-völgyet és balatoni tanúhegyeket).

A tengerszem megtekintése
A Megyer-hegy Sárospatak közelében található (onnan a piros turistajelzésen haladva jutunk oda), a helyszín a Malomkő tanösvényen közelíthető meg.
A tó összképe fentről, korláttal védett kis úton tekinthető meg. A vízfelszín közvetlenül is elérhető, egy magas, függőleges falú sziklafolyosón, mely a fenékvíz lecsapolására szolgál.

A tengerszem kialakulása
A Megyer-hegy vulkanikus eredetű, anyaga zömében horzsaköves–kovás riolittufa és hidrokvarcit, mely kiválóan alkalmas alapanyag malomkő készítésére.
A területen a középkortól kezdődően - kézi eszközökkel történő - bányászat folyt, mely csak a XX. század elején fejeződött be. Az egykori fejtési gödörben jelentős mennyiségű csapadékvíz halmozódott fel - ez alkotja ma a tengerszem tavacskáját.

A tengerszem főbb jellemzői
A tó legmélyebb pontja 6,5 méter, a víztömeg összessége körülbelül 4.000 m3. A tavat helyenként 70 méter magas sziklafal határolja.
Megyer-hegyi Tengerszem Természetvédelmi Terület a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának fennhatósága alá tartozik, területe 1,07 hektár. Egész évben szabadon látogatható.

pb020980_resize.JPGLetekintés a tó vizére

pb020981_resize.JPGTengerszem

pb020982_resize.JPGA tó fent körbejárható

pb020984_resize.JPG

pb020979_resize.JPGA meredek sziklaorom tetején korlát védi az ösvényt

A tengerszem mellett található a "GCtege" geoláda, melyet természetesen be is gyűjtöttünk.

pb020978_resize.JPG

Köszönöm, hogy elolvastad! :)
Ha tetszett, kövesd FaceBook oldalunkat is: Természetközel - Closeness of Nature, további érdekes videókért pedig iratkozz fel YouTube csatornámra is!
Szólj hozzá!
2018. február 14. 20:04 - lyzX

Óbudavár, mosóház - Szent Márton Pihenőpark

20160516_123853_resize.jpg

Ezúttal egy rendkívül kellemes, erdőközeli kikapcsolódást nyújtó helyszínre invitálom kedves Olvasóimat, ami ideális lehet baráti összejövetelek, családi kiruccanások, de akár csoportos tevékenységek, osztálykirándulások alkalmával is.

Óbudavár egy Veszprém megyei kis falucska. Az itt található Mosóház-forrás onnan kapta nevét, hogy valaha az asszonyok ide jártak mosni, ruhát öblíteni. Maga a forrás egy kis boltíves pincében foglal helyet, így még nyári hőségben is kellemes, hűvös felüdülést nyújt a hely a megfáradt kirándulóknak. (A környéken egyébként több nevezetesség, illetve ahhoz kapcsolódó geoláda is elérhető.)

20160516_123429_resize.jpgA forráshoz közvetlenül egy nyitott pihenő, a Szent Márton Pihenőpark kapcsolódik.

20160516_123442_resize.jpgA park bejárata: lejárat a forráshoz

20160516_123533_resize.jpgKis pihenő paddal

20160516_123541_resize.jpgPihenőpark a forrás mellett

20160516_123549_resize.jpgTűzrakó hely is található itt

A mosóház:

20160516_123628_resize.jpgA forrás kifolyása

20160516_123733_resize.jpgA mosóház belülről

20160516_123819_resize.jpgPad, járó deszka a mosóházban

20160516_123859_resize.jpgA park a mosóházból

20160516_124012_resize.jpgA forrás kifolyása a mosóházból

20160516_124046_resize.jpgMosóház

20160516_124059_resize.jpgMosóház-forrás

20160516_124109_resize.jpg

20160516_124127_resize.jpg

20160516_124142_resize.jpgBambuszliget a pihenőparkban

20160516_124214_resize.jpgRendezvények számára is ideális helyszín lehet a pihenőparkban található, fedett pados rész

20160516_124237_resize.jpgA fedett pihenő belülről

20160516_124249_resize.jpgFedett közösségi tér

20160516_124307_resize.jpgA fedett pihenő EU-s támogatással valósult meg.

20160516_124315_resize.jpgA pihenőpark közvetlenül erdővel határos

20160516_124407_resize.jpgKis híd a forrás kis patakja fölött

20160516_124425_resize.jpgA pihenőpark, háttérben a mosóházzal

20160516_124448_resize.jpgHíd, hintapad, pihenő

20160516_124528_resize.jpg

20160516_124544_resize.jpg

20160516_124558_resize.jpg

20160516_124639_resize.jpg

A Mosóház-forráshoz egy geoláda is kapcsolódik: GCMOSO.

20160516_124749_resize.jpgErdei séta a geoládához a pihenőparkból

Köszönöm, hogy elolvastad! :)
Ha tetszett, kövesd FaceBook oldalunkat is: Természetközel - Closeness of Nature, további érdekes videókért pedig iratkozz fel YouTube csatornámra is!
Szólj hozzá!
2018. február 09. 15:32 - lyzX

Füzérradvány, Károlyi-kastély és kastélykertje

pa251598_resize.JPG

Füzéren járva, ha az ember ideje engedi, feltétlenül érdemes ellátogatni a tőle mintegy negyed órányi autóútra (10 kilométerre) található Füzérradványra is: megtekinteni a Károlyi-kastélyt, és egy nagy sétát tenni annak impozáns kertjében.

A kastély megközelítése is pazar: egy kilométer hosszúságú, 120 éves erdei és fekete fenyőkkel szegélyezett bekötőúton érhető el. A kastély részben felújított, a munkálatok még nem befejezettek. A korábban Károlyi családtól elvett, majd szanatóriumként is működő épületnek jelenleg kisebb része látogatható csak, mint múzeum. A hatalmas kastélypark esküvők, rendezvények színhelyéül is szolgál.

A kastély kívülről, kastélykert

pa251535_resize.JPGJárda a kastélyig

pa251536_resize.JPGA kastélyhoz közeledve a parkolótól

pa251537_resize.JPGKárolyi-kastély

pa251539_resize.JPG

pa251540_resize.JPGKilátás a kastély teraszáról a birtokra

pa251541_resize.JPG

pa251543_resize.JPGKastélykert fákkal

pa251546_resize.JPGA kastély teraszos, oldalsó bejárata

pa251547_resize.JPGKastélykert

pa251548_resize.JPGA kastély oldalt található főbejárata

pa251549_resize.JPGKárolyi-kastély

pa251550_resize.JPGAz épület homlokzata

pa251551_resize.JPG

pa251552_resize.JPGAz épület hátulja - még felújításra vár

pa251553_resize.JPGKastély homlokzata tornyával

pa251554_resize.JPGFalikút oroszlánfejjel

pa251555_resize.JPG

pa251560_resize.JPG

Séta a kastélyparkban

A kastély kertjében található a GCFRAD geoláda is.

pa251561_resize.JPGKellemes séta vezet végig a kavicsos járdán

pa251563_resize.JPGVisszapillantás a kastély épületére

pa251566_resize.JPGA kastélykertben található egy tó is

pa251567_resize.JPG

pa251571_resize.JPG

pa251575_resize.JPGHíd a kastélyparkban

pa251577_resize.JPG

pa251579_resize.JPGA tó felszínét békalencse fedi

pa251581_resize.JPG

pa251588_resize.JPG

pa251594_resize.JPGKőhíd a tavacska felett

pa251598_resize.JPGA sétálóút a kőhídon keresztül vezet

pa251600_resize.JPG

pa251606_resize.JPG

pa251609_resize.JPG

pa251612_resize.JPG

pa251613_resize.JPG

pa251622_resize.JPG

pa251625_resize.JPGÖreg platán óriás

pic_0784_resize.JPG

A kastély belülről

pa251626_resize.JPG

pic_0787_resize.JPGVadásztrófeák

pic_0789_resize.JPG

pic_0791_resize.JPGMárvány oszlop

pic_0792_resize.JPGBoltozatos kő kapuzat

pic_0794_resize.JPGA kastélyban számos nagyméretű kandalló is található

pic_0795_resize.JPGA sok különleges csillár egyike

pic_0796_resize.JPGKandalló

pic_0799_resize.JPGKandalló

pic_0801_resize.JPG

pic_0802_resize.JPGRégimódi kő fürdőkád a fürdőszobában

pic_0803_resize.JPGFésülködőtükör

pic_0805_resize.JPG

pic_0807_resize.JPG

pic_0809_resize.JPGKristálycsillár

pic_0811_resize.JPG

pic_0814_resize.JPG

pic_0815_resize.JPG

pic_0817_resize.JPG

pic_0818_resize.JPG

pic_0821_resize.JPG

Köszönöm, hogy elolvastad! :)
Ha tetszett, kövesd FaceBook oldalunkat is: Természetközel - Closeness of Nature, további érdekes videókért pedig iratkozz fel YouTube csatornámra is!
Szólj hozzá!
2018. február 08. 10:42 - lyzX

A füzéri vár rekonstrukciója

p8123375_resize.JPG

Az elmúlt néhány évben a füzéri vár hatalmas átalakuláson esett át: lényegében újraépítették leomlott részeit.

Renovációja 1992-ben kezdődött el, melynek során 2014-ben, illetve '15-ben került sor a felsővár újjáépítésére, így napjainkban hazánk egyik legjobb állapotnak örvendő középkori vára. A rekonstrukciónak - mint több más várunk újjáépítése kapcsán is - megosztó visszhangja lett. Nekünk tetszett így is, úgy is: eredeti formája egy "hitelesebb" arculatot mutatott, míg felújított megjelenése egy sokkal látogató-központúbb várat tükröz.

A füzéri várhoz egy geoláda is kapcsolódik, melynek oldalán szintén érdekes információk érhetők el: GCFuVa.

Legelső látogatásunk a füzéri várhoz, 2014-ben, egy többnapos zempléni kikapcsolódásunk során:

pa280458_resize.JPGAz autóútról már messziről szemet szúr a vulkáni bazalttorony tetején magasodó vár

pa280465_resize.JPGFüzér településre érve

pa280471_resize.JPGŐrbódé a várba vezető erdei úton

20141028_130518_resize.jpgA sziklaormon magasodó vár

20141028_130600_resize.jpgFüzéri vár

pa280488_resize.JPGNéhány berendezési tárgy kiállítva a várban

pa280489_resize.JPGKürtő

pa280491_resize.JPGKonyha

pa280494_resize.JPGKilátás a várból

pa280497_resize.JPGA várba csillék viszik az építőanyagot az újjáépítéshez

pa280498_resize.JPGCsille érkezik

pa280503_resize.JPGA vár talapzatául szolgáló szikla igazi sziklakertet rejt a felvezető út mentén

pa280504_resize.JPGMohás növényzet a sziklán

pa280505_resize.JPGSziklai növényzet

pa280506_resize.JPG

pa280507_resize.JPG

2015-ben kíváncsian néztük meg a várat azóta ért újításokat:

pa251494_resize.JPGA vár borongós időben

pa251496_resize.JPGLépcsős feljáró vezet a várba (a meredek sziklás felkapaszkodó előtt)

pa251498_resize.JPGLátkép a várból, ködben

pa251510_resize.JPGA vár újjáépítése nagyban folyik - ez a terület ekkor nem is volt látogatható

pa251521_resize.JPGÁllványzat a várfalnál

pa251532_resize.JPGTávolról a felújítás alatt álló vár

2016-ban végre bejárhattuk a megújult vár teljes területét:

p8123284_resize.JPGOda kell feljutni...

p8123285_resize.JPG

p8123286_resize.JPGBelépés az alsóvárba

p8123288_resize.JPGAz alsóvár kaputornya

p8123298_resize.JPG

p8123299_resize.JPG

p8123301_resize.JPGA megújult és frissen átadott épületrész

p8123302_resize.JPGAz épületben kiállítótermek nyíltak

p8123303_resize.JPG

p8123308_resize.JPG

p8123311_resize.JPGCserépkályha

p8123312_resize.JPGSzobaberendezés

p8123313_resize.JPG

p8123314_resize.JPG

p8123315_resize.JPGKandalló

p8123316_resize.JPGTálalószekrény

p8123318_resize.JPG

p8123319_resize.JPG

p8123328_resize.JPGBár az emeleti szobák már látogathatóak, az építkezés még nem fejeződött be teljesen

p8123329_resize.JPGGangos folyosó vezet az emeleti termekhez

p8123330_resize.JPGAz új tetőszerkezet

p8123332_resize.JPG

p8123333_resize.JPGVárkápolna bejárata

p8123334_resize.JPGA kápolna üvegablaka

p8123336_resize.JPGOltár a kápolnában

p8123338_resize.JPG

p8123340_resize.JPGAz épületben számos kiállítóterem található

p8123341_resize.JPGA kápolna ablaka

p8123342_resize.JPGA kápolna ablaka kívülről

p8123346_resize.JPGLejárás a palotából az ágyúkhoz

p8123375_resize.JPG

pic_0461_resize.JPGÁgyúk latin felirattal

pic_0463_resize.JPGÁgyú

pic_0465_resize.JPGÁgyú

p8123350_resize.JPGPalota, kívülről (ágyúktól)

p8123359_resize.JPG

p8123360_resize.JPG

p8123362_resize.JPGKőtár

p8123365_resize.JPGMost már látogatható ez a terület is - korábban kordon védte a látogatóktól

p8123366_resize.JPGA megújult tető

p8123371_resize.JPG

pic_0477_resize.JPG

p8123372_resize.JPG

p8123373_resize.JPGTanösvény tábla

p8123374_resize.JPGA vár alatt található Vár-forrás

p8123375_resize.JPGVisszapillantás a várra

Füzéren járva ha időnk engedi, mindenképpen érdemes meglátogatni a - mintegy negyedórányi autóútra található - füzérradványi Károlyi-kastélyt, s annak lenyűgöző kertjét is!

Köszönöm, hogy elolvastad! :)
Ha tetszett, kövesd FaceBook oldalunkat is: Természetközel - Closeness of Nature, további érdekes videókért pedig iratkozz fel YouTube csatornámra is!
4 komment
2018. február 01. 23:29 - lyzX

Látogatás a Gyulai várban

img_4839_resize.JPG

Gyulán járva mindenképpen érdemes meglátogatni a várat, mely szépen karbantartva, részletgazdag termekkel várja az érdeklődőket.

A Gyulai vár építése az 1400-as évek elején kezdődött, végleges formájában a XV. században készült el. Történelmi jelentőségű, az évszázadok során többször cserélt gazdát. Az egyetlen épen megmaradt, alföldi síkvidéki gótikus téglavárunk.

A várba kombinált belépővel (úgyn. "Négy az egyben csomaggal") mentünk be, mely 2 napi érvényességgel, egyszeri belépéssel jogosít az Almásy-kastély állandó, valamint időszaki kiállítására is, továbbá a kastély toronykilátójába történő feljutásra. (A belépéseket vonalkódos kapuk ellenőrzik.)

A belépőjegyek a vár előtti bástyában (is) válthatók, ahol rögtön egy kis tárlatot láthatunk.

A vár melletti bástya kiállítása:

img_4736_resize.JPGÁgyúgolyók

img_4737_resize.JPG

img_4738_resize.JPG

Utunkat a bástyából egyenesen a várba folytattuk.

img_4739_resize.JPGGyulai vár

img_4740_resize.JPG

img_4741_resize.JPGKiállítótermek a várban: korhű berendezéssel

img_4742_resize.JPG

img_4743_resize.JPG

img_4744_resize.JPGEgykori várkonyha kellékei

img_4745_resize.JPGKovácsműhely eszközei

img_4747_resize.JPGKovácsműhely fújtatóval

img_4748_resize.JPGRégi agyagtálak vitrinek mögött

img_4749_resize.JPGBúbos kemence

img_4750_resize.JPGAgyagedények

img_4751_resize.JPGVárbörtön

A vár kínzókamrájában eszközökből sincs hiány...

img_4752_resize.JPG

img_4753_resize.JPGKalodák

img_4754_resize.JPG

img_4755_resize.JPG

img_4756_resize.JPG

A vár udvarából juthatunk el az emeleti termekig

img_4757_resize.JPG

img_4759_resize.JPGVárudvar

img_4762_resize.JPG

img_4763_resize.JPGEz a helyes vadászsólyom a bejáratnál fogadja a látogatókat (némi ellenszolgáltatásért pedig kézbe is vehető, illetve közös fotó készíthető vele).

img_4764_resize.JPGKorhű ablak rekonstrukciók

img_4766_resize.JPGLelátás a várudvarra

img_4767_resize.JPGLakomák helyszínéül szolgáló ebédlőterem

img_4768_resize.JPG

img_4769_resize.JPGKandeláber

img_4770_resize.JPG

img_4771_resize.JPGBúbos kemence az ebédlőben

img_4773_resize.JPGTeljes páncélvértezet

img_4774_resize.JPGBuzogányok

img_4775_resize.JPGVértanúk

img_4777_resize.JPGSisakok, mellvérttel

img_4779_resize.JPGPajzs

img_4780_resize.JPGFegyverek

img_4782_resize.JPG

img_4787_resize.JPGCímerek

img_4788_resize.JPGKorabeli fiókos komód

img_4789_resize.JPGLándzsák

img_4790_resize.JPG

img_4792_resize.JPGKilátás a vár egyik terméből

img_4793_resize.JPG

img_4795_resize.JPG

img_4797_resize.JPGKandalló

img_4798_resize.JPG

img_4800_resize.JPG

img_4802_resize.JPG

img_4803_resize.JPGKandalló

img_4804_resize.JPGKőkapuk, rekonstrukció

img_4805_resize.JPG

img_4806_resize.JPGKilátás a vár előtti kávézóteraszra

img_4807_resize.JPG

img_4808_resize.JPG

img_4809_resize.JPG

img_4810_resize.JPG

img_4811_resize.JPG

img_4812_resize.JPG

img_4813_resize.JPG

img_4814_resize.JPG

img_4816_resize.JPG

img_4818_resize.JPG

img_4821_resize.JPG

img_4823_resize.JPG

img_4825_resize.JPG

img_4827_resize.JPGVadászsólyom a bejáratnál

A várfal tetején lévő tetőszintre is fel lehet jutni, ahonnan pazar kilátás nyílik a várudvarra és Gyulára egyaránt.

img_4828_resize.JPGA vár tetején...

img_4829_resize.JPGÉs még feljebb is van! Feljáró a toronyba.

img_4830_resize.JPG

img_4833_resize.JPGA várfal tetején kényelmes séta kínálkozik - majdnem körbe (nem lehet körbemenni, így a végén kénytelen visszafordulni a gyanútlan látogató)

img_4836_resize.JPGSéta a várfal tetején

img_4838_resize.JPGA vár felülről

img_4839_resize.JPGPompás rálátás a várudvarra

img_4841_resize.JPGGyulai látkép - csónakázótó

img_4842_resize.JPGVártorony

img_4843_resize.JPG

img_4845_resize.JPGA vár legmagasabb pontja...

És persze ide is felmentünk szétnézni.

img_4846_resize.JPGKilátás a csónakázótóra a vártoronyból

img_4847_resize.JPGKilátás a várra a toronyból

img_4849_resize.JPGGyula látképe a magasból

img_4850_resize.JPGA toronyba csigalépcső vezet fel

img_4852_resize.JPGA várkapu

A vár teljes bejárása azért elég sok időt és energiát emészt fel (pláne kánikulában, gyerekekkel és nagy pocakkal...), mert tényleg érdemes minden zugát megnézni. Így nem véletlen, hogy a kombinált jeggyel bejárható Almásy-kastély látogatására akár külön nap is rendelkezésre áll. Mi idő hiányában egy napon néztük meg mindkét helyet, így együttesen (az említett felállásban) már valóban kissé fárasztó volt a menet.
Az Almásy-kastély és kilátó bejárásáról készült felvételek itt tekinthetők meg.

Gyulán - a termálstrandon túl - számos más érdekesség és látnivaló is fellelhető. Városnéző túrát akár városi "kisvonatból" is tehetünk.

Ha sikerül hosszabb ideig Gyulán tartózkodni, egy esti sétát mindenképpen érdemes tenni a városban!

Köszönöm, hogy elolvastad! :)
Ha tetszett, kövesd FaceBook oldalunkat is: Természetközel - Closeness of Nature, további érdekes videókért pedig iratkozz fel YouTube csatornámra is!
Szólj hozzá!
2017. szeptember 18. 22:01 - lyzX

Gipszkristályok és fosszíliák Gántról

img_5164_resize.JPGGipszkristályok

Szeptember elején ásványgyűjtő túrára mentünk, ezúttal egy Fejér megyei bauxitbányába. A bánya Gánt település közelében található, elsősorban gipszkristályokban és ősmaradványokban bővelkedik pannon-tengeri üledéke. Aki itt keresgél, előbb-utóbb biztosan talál is valami érdekeset.

img_5002_resize.JPGA túra eleje: a parkolótól egy kis erdei kirándulás vezet a bányához

img_5005_resize.JPGA bányaterület peremén

img_5006_resize.JPGLefelé út a bányához, de szemlélődni már itt is érdemes

img_5013_resize.JPGDarabokra hullott csigaház

img_5019_resize.JPGApró csigaházak tömkelege, kőbe zárva

img_5020-5021_resize.JPGNagyobbacska ősmaradvány: egy csigaház

img_5022_resize.JPGA vöröslő bauxit sziklafalak

img_5024_resize.JPGNéhol kisebb-nagyobb barlangi hasadékok tarkítják a terepet

img_5026_resize.JPGEz a barlang vajon hová vezethet...?

img_5028_resize.JPGKisebb barlangi üreg, egy nagyobb sziklában

img_5030_resize.JPGÜreg a sziklák alatt

img_5031_resize.JPGMeredek ormok: a bánya pereme

img_5033_resize.JPGMeredek sziklafal

img_5035_resize.JPG

img_5037_resize.JPGNagyobb sziklákban található kristálysávok

img_5039_resize.JPGKristályok a sziklában

img_5040_resize.JPGNagyobb kristálycsoport, szintén sziklába zárva

img_5046_resize.JPG

img_5049_resize.JPG

img_5051_resize.JPG

img_5055_resize.JPGMégegy barlangi üreg

img_5059_resize.JPG

img_5061_resize.JPG

img_5067_resize.JPG

img_5069_resize.JPG

img_5070_resize.JPGAmiért elsősorban jöttünk: gipszkristályok a meredek oromfalról

img_5072_resize.JPGGipszkristály

img_5073_resize.JPG

img_5078_resize.JPG

img_5081_resize.JPG

img_5085_resize.JPGCsoportos kutakodás a bányafalon

img_5094_resize.JPGA bánya völgye

img_5096_resize.JPGVisszatekintés távozófélben

Hazatérve megkezdtük a talált ásványok és ősmaradványok válogatását, tisztogatását.

img_5100-5101_resize.JPGCsodaszép csigaház

img_5103_resize.JPGNagyobb gipszkristály (tisztogatása elején)

img_5104_resize.JPGGipszkristály

img_5107_resize.JPGA talált kőzetek és fosszíliák válogatása

img_5113_resize.JPGGipszkristályok

img_5114_resize.JPGMosás elején

img_5116_resize.JPG

img_5117_resize.JPGKőbe ágyazott apró csigaházak

img_5119_resize.JPGGipszkristály

img_5122_resize.JPGKisebb gipszkristályok, tisztogatás közben

img_5123_resize.JPGGipszkristályok

img_5127_resize.JPGCsigaház-töredék

img_5128-v_resize.JPGCsigaház

img_5131_resize.JPGMegkövült osztrigák

img_5133-v_resize.JPGEgy különlegesség: csigaházban kifejlődött kristályok

A már megtisztított gipszkristályok gyönyörűen csillognak:

img_5163_resize.JPG

img_5164_resize.JPG

img_5165_resize.JPG

img_5166_resize.JPG

img_5167_resize.JPG

Köszönöm, hogy elolvastad! :)
Ha tetszett, kövesd FaceBook oldalunkat is: Természetközel - Closeness of Nature, további érdekes videókért pedig iratkozz fel YouTube csatornámra is!
Szólj hozzá!
2017. augusztus 22. 14:03 - lyzX

MiniMagyarország Szarvason

Augusztus elején - egy nyaralásból hazafelé tartva - átutazóban vettük észre a Szarvasi Arborétum szomszédságában ezt a kis tüneményt. Balszerencsénkre éppen kibírhatatlan kánikula tombolt, és kissé elcsigázottak is voltunk már (mindez a felvételek minőségén is visszaüt), viszont nem szerettük volna kihagyni a látnivalót, amire valószínűleg még jódarabig nem adódott volna újra alkalmunk.

A MiniMagyarország kiállítás helyileg a Szarvasi Arborétumban található, de önállóan elkerített, külön jeggyel látogatható. (Persze nagyon szívesen megnéztük volna magát az arborétumot is, de erre - az említett hőség és időszűke okán - már tényleg nem lett volna lélekerőnk, viszont bakancslistára került.) A park területe 2 hektár, ami magába foglalja hazánk leghosszabb pályáján mozgó vasútmodelljét is.
Érdekessége még, hogy itt helyezkedik el a történelmi Magyarország (továbbá a Kárpát-medence) mértani középpontja is, melyet egy emlékmű jelez.
A kiállított épületmakettek a legismertebb, vagy más oldalról kiemelkedő templomokat, várakat és más magyar építményeket elevenítik meg, a mai határainkon túlról is, tájegységekre tagoltan. A legtöbb építmény 1:25 arányú kicsinyített mása az eredetijének, de ettől eltérő méretezésűek is találhatók a parkban.
A kiállítás interaktív, számtalan mozgó elemmel - elsősorban közlekedő vasútmodellekkel - hangeffektussal, zenés aláfestéssel nyűgözi le még a legkisebbeket is. Nem mellesleg a legtöbb építmény információs táblája egy külön indítógombbal rendelkezik - ez több esetben az állomáson várakozó vonatot indítja el.

pic_0752_resize.JPGMÁV M30-2001 tolatómozdony

pic_0753_resize.JPGTúristvándi vízimalom

pic_0754_resize.JPGGulág vonat

pic_0755_resize.JPGUzsoki fatemplom (Kárpátalja)

pic_0756_resize.JPGAknaszlatinai vasútállomás, Lajos akna (Kárpátalja)

pic_0757_resize.JPGAknaszlatinai vasútállomás és városrészlet (Kárpátalja) - interaktív információs táblával, kisvonat indító gombbal)

pic_0758_resize.JPGDióshalmi fatemplom - Szent arkangyalok fatemplom (Kárpátalja)

pic_0759_resize.JPGKolozsvári Szent Mihály templom (Erdély)

pic_0760_resize.JPGDéva vára (Erdély)

pic_0761_resize.JPGSegesvári óratorony (Erdély)

pic_0762_resize.JPGSzegedi dóm

pic_0763_resize.JPGAlmási vasútállomás

pic_0764_resize.JPGDorozsmai szélmalom

pic_0765_resize.JPGPécsi dzsámi

pic_0766_resize.JPGCsíky Gergely Színház, Kaposvár

pic_0767_resize.JPGTurul-emlékmű

Az arborétum közvetlenül a MiniMagyarország kiállítás mellett található (külön jeggyel látogatható).

pic_0768_resize.JPGSzarvasi Arborétum bejárata

Köszönöm, hogy elolvastad! :)
Ha tetszett, kövesd FaceBook oldalunkat is: Természetközel - Closeness of Nature, további érdekes videókért pedig iratkozz fel YouTube csatornámra is!
1 komment
2017. augusztus 14. 16:11 - lyzX

Kipróbáltuk Magyarország első bobkart pályáját Berettyóújfalun

img_4299_resize.JPG

img_4290_resize.JPG

uszt-logo_0.jpgKét évvel ezelőtt már beszámoltunk a berettyóújfalui sportcentrumról (Morotva Ligetről), ahol ekkor még csak kezdték kiépíteni az első hazai bobkart pályát.

Azóta a projekt - Széchenyi 2020 fejlesztési alapból - megvalósult, és immár tavasz óta fogadja látogatóit a pálya.

Bobkart működése
Szemben a "hagyományos" - gravitációs elven működő - bobbal, a bobkart pálya és szánjai elektromosak, és a legkorszerűbb technikával készülnek, így működtetése sík terepen is lehetséges. Működése innovatív, Magyarországon egyedülálló elvű. A szánok a "szokásos nyári bobnál" lényegesen magasabb műszaki adottságokkal bírnak, és még áram visszatermelést is folytatnak.

A pálya
Egy menet néhány perces, maga a pálya 512 méter hosszú. Egy bobkart kocsi 2 személyes és elektromosan vezérelt. A sebesség tetszőlegesen szabályozható (legfeljebb: 40 km / h), a kocsi gyorsítható és fékezhető.
Részünkről a gyors kör kicsit rövidnek bizonyult a pálya kiélvezéséhez, de szerencsére 6 menetes bérlet is váltható rá, ami már több alkalmat ad a szórakozásra.

A pálya tavasztól őszig fogadja látogatóit. Használata gyermekeknek 3 éves kortól (8 éves korig felügyelettel), valamint felnőtteknek egyaránt megengedett.

pic_0721_resize.JPGBobkart kocsi

img_4298_resize.JPGBobkart pálya

img_4306_resize.JPG

img_4307_resize.JPGCsónakázó tó a sportcentrumban (Morotva Liget, Berettyóújfalu)

img_4271_resize.JPGJurta házak a sportcentrumban

Köszönöm, hogy elolvastad! :)
Ha tetszett, kövesd FaceBook oldalunkat is: Természetközel - Closeness of Nature, további érdekes videókért pedig iratkozz fel YouTube csatornámra is!
Szólj hozzá!
2017. július 07. 11:52 - lyzX

Családi csillagleső a Bakonyban - Pannon Csillagda

img_2343_resize.JPG

Még tavasz folyamán tettünk látogatást a Bakonybélben található Pannon Csillagdába. Ismét egy családi kimozdulásra ideális helyet fedeztünk fel, ami ismeretterjesztő mivolta mellett az apróbbak számára is érdekfeszítő lehet. A kiállítások és távcsőpark elérhető közelségben tálalja a tudományt, míg a látványos előadások maradandó élmény formájában adnak mélyebb ismereteket az űrkutatásról és saját naprendszerünkről.

Indításként a Csillagok birodalma című ismeretterjesztőt nézhettünk meg a planetáriumban, majd vezetéssel mentünk fel a kupolába, ahol a távcsőpark található. Itt egy kis előadást hallgattunk meg, majd mindannyian belenézhettünk a kihelyezett távcsőbe. Fényes nappal a legközelebbi csillagot tudtuk meglesni: a Napot, de a fenti távcsőrendszer más csillagok, bolygók megfigyelésére is alkalmas. (Többek között éjszakai programokat is tartanak.)
A vezetett előadások után fakultatív módon jártuk be a helyi kiállításokat. Az épületben további programokra (pl. 3D mozifilm megtekintése) is lehetőség van, természetesen szintén az űrkutatás, csillagvizsgálás témakörében.

pacsi_logo_web.png

img_2342_resize.JPGA látogatóközpont egy szűk utcácskában bújik meg, a csillagvizsgáló kupolája már messziről szemet szúr

img_2343_resize.JPGEmeleti terasz, a csillagvizsgáló kupolájával

img_2344_resize.JPGCsillaglesre nyitva...

img_2345_resize.JPGTávcsőpark

img_2346_resize.JPGA távcsőpark alulról, a kupolában

terkep_02.pngA látogatóközpont térképe /a fotó a Pannon Csillagda weboldaláról származik/

Kiállítás:

img_2347_resize.JPGPilótaülés

img_2348_resize.JPGŰrhajós szkafander

img_2349_resize.JPGLelátás a galériáról: Mars űrszonda másolata

img_2351_resize.JPGIsmeretterjesztő tablók a kiállítótermekben - Tejútrendszer

img_2352_resize.JPGIsmeretterjesztő tablók a kiállítótermekben - A teremtés oszlopai

img_2353_resize.JPGCsillagtérkép pozícionáló

img_2356_resize.JPGAurora boralis

img_2357_resize.JPGSzépen megmunkált iránytű

img_2358_resize.JPGMérőműszerek - szextáns

img_2359_resize.JPGA planetárium terme

img_2360_resize.JPGMarsszonda

img_2361_resize.JPGMeteorit

img_2363_resize.JPGMeteoritok

img_2364_resize.JPGTávcsövek

img_2365_resize.JPGŰrtávcsövek

img_2369_resize.JPGVisszapillantás a csillagvizsgálóra

Köszönöm, hogy elolvastad! :)
Ha tetszett, kövesd FaceBook oldalunkat is: Természetközel - Closeness of Nature, további érdekes videókért pedig iratkozz fel YouTube csatornámra is!
Szólj hozzá!
Családi kirándulások - Magyarországi túrázás - Geocaching - Múzeumok