Családi kirándulások - Magyarországi túrázás - Geocaching - Múzeumok

2017. május 26. 09:10 - lyzX

Mik azok a geoládák? Kincsvadászat, avagy geocaching Magyarországon

geocachinglogo.jpgHa szereted járni az országot, nyitott vagy a szép tájakra és kevésbé ismert látnivalókra, szeretnél új helyeket felfedezni, azokról új információkat szerezni, de nem riadsz vissza, ha esetleg az erdő sűrűjébe, netán egy sziklásabb terepre is be kell menni, és mindezek tetejében még a kalandot is kedveled, akkor ezt a játékot pont Neked találták ki!

Ideje hát erről is szót ejteni, mert jóllehet, az Olvasó nem érti, miféle ládákhoz megyünk, melyek a legtöbb bejegyzésben megtalálhatók.

Ma már meg sem lepődik rokonságunk, mikor elmegyünk ládákat vadászni, lassan az idősebb korosztály is hozzászokott eme furcsa hóbortunkhoz. És tény, ha valahová kimoccanunk, szinte biztosan belebotlunk egy-egy még felfedezetlen geoládába.
Részünkről eddig 200 feletti (lassan 250) megtalált hazai geoládánál járunk, de - csak a geocaching.hu rendszerben - már több, mint 4000 láda kereshető, és számuk folyamatosan emelkedik. Szinte biztos, hogy a Te környékeden is megtalálható néhány... Nézd csak: Magyarország geoláda térképe - igen, az ott mind-mind egy-egy elrejtett láda. ;)

Mik azok a geoládák? Hogyan kereshetünk ládákat? .hu és .com
Elsősorban a geocaching.hu oldalhoz kapcsolódó játékot játsszuk, a magyarországi ládákat keressük fel. Itt a ládalistában több szempont szerint kereshetünk számunkra kedvező úticélt, de egy megfelelő GPS-re letöltve a programot az közvetlenül mutatja a hozzánk legközelebbi ládákat. Néhány láda a nemzetközi, geocaching.com játékhoz is kapcsolódik és regisztrálva van, ezeket külön jelölik.
Egy GPS mindenképpen szükséges a játékhoz, a helyszíneket - elsősorban - koordináták alapján kereshetjük meg. A bátrabbak viszont akár anélkül is nekivághatnak, van néhány rejtés, amit más paraméterek (például leírás, helyszíni fotó, jellegzetes terptárgy) alapján is könnyen meg lehet találni. Viszont napjainkban a legtöbb okostelefonra letölthető már valamilyen GPS program, sőt: a magyar geocaching játéknak külön, kényelmes kis applikációja is van mobilra (sajnos, egyelőre csak Android alá).

Hol vannak a geoládák? Hogy néznek ki?
079_resize.jpgAz orrunk előtt. Azaz: mégsem.
Aki még nem próbálta a játékot, talán furcsállja a térképet elnézve, hogy mennyi geoláda van, mégsem találkozott még velük az utcán járva-kelve. Ez elsősorban az ügyes rejtéseknek köszönhető.
A ládikák nagyon különbözőek lehetnek, a legtöbb esetben a "hagyományos geoláda" valamilyen vízálló, konyhai tárolódoboz, melyben kényelmesen elhelyezhető egy kis notesz (logbook) tollal, és néhány apró kabala ajándék is. Máshol viszont éppen csak egy miniatűr mikroláda (pl. filmes doboz vagy Kinder tojásos kapszula) helyezhető el.
A ládák mérete, valamint a környezet lényegében meg is határozza a rejtés jellegét: számos esetben faodúba, fa gyökerei közé, ágakkal takarva kerül a láda, de találtunk már kipreparált fatuskóban, spéci (erre a célra kihelyezett) madárodúban, postaládában, "eldobott" tégla aljába applikálva, valamint valódi kincsesládában is geoládát. A kis mikroládák sokszor csőbe, falrepedésbe dugva, vagy mágnessel fémoszlop hátuljára tapasztva várják megtalálójukat. A rejtők rendkívül leleményesek tudnak olykor lenni. :)
Eleinte az orrunk előtt lévő ládát is fél órán át kutattuk, de idővel kialakul egy fajta rutin, amivel a "kesser szem" hamar észreveszi az árulkodó jeleket: a letaposott füvet, a "tipikusan olyan" fagyökeret, a jobban felhalmozott ágakat, köveket...

Különleges ládák
080_resize.jpg- Hagyományos láda: kis, jól záródó dobozka (általában konyhai "mikrós doboz"), mely tartalmazhat logbookot, tollat, apró ajándékokat.
- Multiláda: olyan ládák (és/vagy virtuális ládák), melyek egy adott látnivaló(csoport) köré csatlakoznak, de helyileg több pontról kell őket összegyűjteni, a teljes jelszó megszerzéséhez. Fontos tehát, hogy ezeket a kis jelszó-darabkákat (vagy esetleg: koordináta-töredékeket) mindenhol gondosan jegyezzük fel.
- Mikroláda: bizonyos célpontoknál nem helyezhető el hagyományos láda, épp csak egy parányi dobozka: például Kinder tojásos kapszula, filmes doboz, stb. Ezekben néha csak a jelszó található, néha egy miniatűr, feltekercselt logbook is. Ezekbe kis ajándék nem helyezhető el.
- Virtuális láda: Van, ahol mikroláda elhelyezésére sincs mód, ilyenkor a rejtés nem tényleges, fizikai ládát takar, csupán valami helyi keresni valót. Például: táblán, kőkereszten (év)számot, adott sorban található betűk számát, épület ablakait kell megszámlálni, stb. (Sok esetben ezek multiládaként egy másik, fizikai ládához kapcsolódó jelszódarabkát egészítenek ki.)
- Travelbug, travelcoin: azokban a ládákban, melyek erre alkalmasak (a geocaching.com-on is regisztrálva vannak) úgyn. "utazó ügynök", vagy travelbug is elhelyezhető. Ezekről szintén a .com oldalon informálódhatunk bővebben. Egyedi sorszámmal rendelkeznek, elindító gazdájuk rendelkezik róla, hogy milyen úticélt talált ki számukra. Ezek nem ajándékok, és csak akkor vigyük el, ha viszonylag rövid időn belül egy új ládába át is helyezzük, regisztrálva ezt a geocaching.com oldalon. Általában valamilyen kis plüss- vagy kabala-figura, rajta a jellegzetes "Travel Bug dögcédulával". A travelcoin ehhez igen hasonló rendeltetésű kis érme. Előbb-utóbb biztosan találkozik velük az ember, így nem árt tudni, mi célt szolgálnak.

Mit kell csinálnom, ha megtaláltam a ládát?
A játék használatához regisztráció szükséges a honlapon (geocaching.hu - esetleg a geocaching.com címen is), amely ingyenes.
Ha sikerül megtalálni a ládát, a honlapon, illetve még egyszerűbben a mobilos applikációban regisztrálni kell, néhány rövidke adat megadásával, mint a megtalálás időpontja, láda jelszava (ez a ládában található meg!) - fontos tehát, hogy ezeket lejegyzeteljük!
A hagyományos ládában található logbookba is illik bejegyezni a megtalálást.
Ha hoztunk valami kis ajándékot - ami bármi, nem élelmiszer, nem szétbomló apróság lehet (pl. Kinder figura, apró csecsebecse, kabala, stb.) -, azt elhelyezhetjük a ládában, cserébe választhatunk és elhozhatunk a ládából valami mást.
Fontos: a ládát ugyanúgy zárjuk és csomagoljuk vissza, majd ugyanoda rejtsük el, lehetőség szerint a nyilvánosság kizárásával. A ládák holléte titkos, lényeges, hogy avatatlan szem ne találja meg őket!

Mik vannak a ládában?
- Egy kis tájékoztató tábla a játékról - elsősorban véletlen megtalálók számára, hogy biztosan ne vigyék azt el.
- Loogbook tollal: egy kis notesz vagy jegyzetfüzet, melybe felírhatjuk a megtalálás időpontját. (Nem kötelező.)
- Jelszó: ez a legtöbb esetben a logbook elején, hátlapján, esetleg a doboz fedlapján (belső oldalán) található. A megtalálás regisztrálásához szükséges.
- Apró ajándékok: egyet magunk is elvihetünk, ha hoztunk helyette valami mást.
- Travelbug, travelcoin: csak a geocaching.com játékban is résztvevő ládákban. Egy további utaztatásra szánt kis kabala, melynek mozgását (másik, szintén erre alkalmas ládába történő áthelyezését) a .com oldalon is regisztrálni kell, így tudja gazdája nyomon követni annak útját. A geocaching.hu oldal külön jelzi ládánként, hogy a "Ládába travelbug nem helyezhető" - vagy éppen igen.

A játék különlegessége, hogy rengeteg olyan helyi érdekességhez, eldugott látnivalóhoz elkalauzolja a résztvevőket, amit egyébként máshonnan nem ismerhetne meg, turistaatlaszokban nem szerepel. Az egyes geoládák mindig egy-egy ilyen látnivalóhoz kapcsolódnak, a jelszó megtalálása mellett az elsődleges programot maga a látnivaló megtekintése jelenti. Minden geoládához részletes adatlap tartozik, a rejtő által közzétett gyakorlati és ismeretterjesztő információkkal, melyekből rengeteg új ismerettel gyarapodhatunk, így a számos kalandon túl műveltségi továbbképzésnek sem utolsó lehetőség. :)

Az általunk felkeresett geocaching.hu geoládákról szóló bejegyzések itt találhatók.

Köszönöm, hogy elolvastad! :)
Ha tetszett, kövesd FaceBook oldalunkat is: Természetközel - Closeness of Nature, további érdekes videókért pedig iratkozz fel YouTube csatornámra is!
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kirandulo.blog.hu/api/trackback/id/tr2312533709

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Családi kirándulások - Magyarországi túrázás - Geocaching - Múzeumok