Családi kirándulások - Magyarországi túrázás - Geocaching - Múzeumok

2018. április 20. 00:01 - lyzX

Tények és tévhitek a kullancsokról

kullancs.jpgAz elhúzódó tél után végre beköszöntött az igazi tavaszias (mit tavaszias, szinte már nyári!) meleg idő, ezzel együtemben megkezdődött a szabadtéri tevékenységek időszaka - s vele párhuzamban a kullancsszezon is. Aki szereti a természetet, szívesen tölti idejét a szabadban, azt nem árt, ha felkészülten éri a nemkívánatos nyolclábúak esetleges jelenléte.

kullancs.pngA kullancsokkal kapcsolatban számtalan tévhit és városi legenda kering, sokan még mindig 30 évvel ezelőtti "módszerekre" esküsznek, ezért nem feltétlenül a sokat látott szomszédnéni véleményére kell adni, ha egy apró vérszívóval találkozunk - netán már a saját bőrünkön.

1. A legfontosabb a megelőzés!
És első körben még csak nem is a védőoltásra gondolunk. Ha erdőbe, magas fűbe megyünk, tudatosan készüljünk rá: a zárt ruházat sokat segíthet - noha nyáron a kánikulában ez sokszor abszurdnak tűnik, egy vékony széldzseki vagy hosszú felső is jó szolgálatot tesz, és az erdőben általában nincs is olyan hűdemeleg. Semmiképp se nyitott szandálban, hanem zárt (sport)cipőben, bokánál feljebb érő zokniban keljünk útra. Nem baj, ha nem a legtrendibb, de szintén sokat javíthat a helyzeten, ha a nadrág szárát (különösen, ha az bő!!) a zokninkba tűrjük.
Tapasztalt túrázóknak ilyenkor is előnyös ruhadarabja lehet a lábszárvédő (vagy kamásli), ami pont a lábbeli és nadrág találkozását zárja, így rövidszárú, illetve félcipő esetén különösen sokat segíthet.
A túra előtt, és szükség szerint a túra során (használati utasítástól függően, pár óránként) fújjuk vagy kenjük be magunkat kullancs riasztó szerekkel, melyek segítenek távol tartani a vérszívókat.
Hordjunk magunknál kullancscsipeszt: ez a parányi eszköz barátságos áron beszerezhető a patikákban, és bárhol elfér.

2. Mindig vizsgáljuk át magunkat!
Túra után feltétlenül nézzük át magunkat és ruházatunkat! Fontos, hogy még aznap este (illetva haza-, vagy szállásra érkezéskor) tüzetesen átnézzük bőrüket, különösen a lágy részeken és a nyitott bőrfelületeken, de ne csak ott. Az esti vizsgálódásban egy intenzív fényű zseblámpa, vagy akár mobiltelefon világítása is jól jöhet, mert az apró, fekete, lapos kis lényeket gyakran nem egyszerű észrevenni a bőrön.
Ha kullancsokkal való találkozás gyanúja felmerül, a ruházatot rögtön cseréljük le, mert abban megbújhatnak, így akár később is a bőrünkre kerülhetnek róla. (Tapasztalat.)
Ha időben átvizsgáljuk magunkat, még jó eséllyel az összeszedett kullancsot is tetten érhetjük azelőtt, hogy ténylegesen belefúrná magát a bőrünkbe!

3. Mielőbb távolítsuk el! Nem baj, ha beszakad a feje!
Ha találunk magunkban egy kullancsot, azonnal, határozott mozdulattal távolítsuk el! Ilyenkor orvoshoz rohangálni (pláne településtől, közlekedési lehetőségtől távol) csak időkiesés. Fontos, hogy mielőbb kirántsuk az állatot. Az időben (néhány órán belül) eltávolított kullancs jó eséllyel nem okoz fertőzést!
Nem probléma, ha beszakad a feje, mert az különösebb kockázati tényező nélkül idővel úgyis kilökődik. Arra azonban figyeljünk, hogy a potrohát ne nyomjuk meg, illetve feleslegesen ne ingereljük, mert ez esetben a "visszahányt" anyag a fertőzés kockázatát növeli.
Fenti okokból TILOS az állatot olajjal, krémmel, vagy bármilyen egyéb anyaggal bekenni (valamint nyomkodni, piszkálni), mert a fulladás veszélye esetén visszaöklendezheti a korábban begyűjtött kórokozókat.
Ha van kullancscsipeszünk, azzal könnyen és hatékonyan kiránthatjuk a bőrből.
Terjednek még anekdoták az óramutatóval megegyező, vagy azzal ellentétes irányú csavarintásokról  - inkább ne csavargassuk, a menetiránynak jelentősége pedig nincs!

4. Legalább ismerjük fel!
A kullancsok a pókszabásúak osztályába tartoznak: nyolc lábbal rendelkeznek. Ez rögtön ki is zárja a rovarokkal (3 pár ízelt láb) való összetévesztés lehetőségét. Az "éhes" kullancs jellemzően rendkívül lapos, így a barátságos pókokkal sem szükséges összekeverni.

5. Honnan tudható, hogy fertőzött volt-e a kullancs?
Ha kullancsot távolítottunk el, fontos, hogy még napokig figyeljük annak helyét! Ha bevörösödik, irritált lesz a bőr, mindenképpen forduljunk orvoshoz! (A csípés helye körüli, növekvő piros kör, illetve fehér közép Lyme-kórra utalhat.)
Érdemes tudni, hogy gyógyszertárban kapható kullancs beküldő fiola, melyben a gyanús állatot beküldhetjük bevizsgálásra. Ez azonban annyira nem olcsó, hogy minden egyes kullancsot vizsgálatra postázzunk.

6. Ér-e valamit a "védő"oltás?
Aki szívesen jár a természetbe (fokozottan ki van téve a kullancsveszélynek), annak előnyös lehet a kullancs elleni oltás. A kezdő oltásokat rövidebb szünettel szükséges ismételni, de az emlékeztető oltások már csak több éves időközökkel szükségesek.
Az oltás a kullancscsípés veszélyétől természetesen nem véd, de az - akár halálos kimenetelű - vírusos agyvelő gyulladástól (kullancsencephalitis) igen!
Az oltás nem ad védelmet a bakteriális eredetű Lyme-kór ellen, ellenben az időben felismerve antibiotikummal eredményesen kezelhető.

7. Segít-e távol tartani a kullancsokat a B-vitamin kúra?
Nem. Ezt sem orvosi adatok, sem pedig statisztikák nem támasztják alá.

8. Csak fák alatt vagyunk veszélyben?
Nem! A kullancsok jellemzően nem a fákról pottyannak a nyakunkba, sokkal nagyobb eséllyel másznak fel a fűből, magas növényzetből. Nem ugranak lesből az emberre, hanem mi verjük le őket (ezért nem szerencsés az ágak közti bujkálás).

9. Mit tehetünk még?
Kertünket, házunk táját igyekezzünk rendben tartani: rendszeresen nyírni a füvet, rendezni a bokrokat, ezzel megakadályozva a kullancsok számára kedvező közeg kialakítását. Ok nélkül ne bujkáljunk a fűben vagy bokrok között.
Tartsuk szem előtt, hogy nem csak kiránduláskor, erdőben, de akár a kertben, parkban is begyűjthetjük a kullancsot, így különösen figyeljük gyerekeinket.
Csak pasztőrözött tejet fogyasszunk! Kevésbé ismert tény, de az agyvelő-gyulladás kórokozóját a kecske- és tehéntej is hordozhatja. Ez azonban forralást követően már nem jelenthet veszélyt.

(Az alábbi videón sajnos magát a kullancsot nem sikerült befókuszálni, de az mindenképpen látható rajta, milyen gyorsan halad.)

Köszönöm, hogy elolvastad! :)
Ha tetszett, kövesd FaceBook oldalunkat is: Természetközel - Closeness of Nature, további érdekes videókért pedig iratkozz fel YouTube csatornámra is!
komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kirandulo.blog.hu/api/trackback/id/tr2913850262

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Orbán miatt veszteséges Kunhalmi burka boltja. 2018.04.21. 12:32:02

A kullancsokat elsorban Soros arabjai terjesztik. Amig nem voltak itt arabok kullancsok sem voltak.

gyászhuszár 2018.04.21. 12:39:45

Ahogy latom van beszelo es kommento kullancs is, fasza, mert az a legaljasabb, feje mindig beszakad a gazdi seggebe

Lady Ann 2018.04.21. 12:40:46

A kullancscsipesz helyett a svájci bicskák csipesze is megteszi, elég hajított, hogy a dög potrohát ne nyomja meg, miközben meg lehet fogni a bőrnél. Meg szoktam egy kis Betadine-t nyomni a helyére, nem tudom, hogy van-e értelme, de jobban érzem magam tőle.
A Lyme-kór viszont nagy sz...pás, egyik barátom majd egy évet kínlódott, mire tünetmentes lett. És nem mindig jelentkeznek a körök!

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2018.04.21. 12:56:14

Ügyesen tudsz ollózni, hiszen ez egy pár napja már megjelent az Indexen, csak más formában.

Figyel Castro 2018.04.21. 13:04:24

A zárt ruházat nem sokat ér. Mindkettő gyerekemben akkor volt kullancs, amikor harisnyában, kantáros sarazós naciban, hozzávaló dzsekiben és gumicsizmában voltak, mert olyan volt az idő. A kullancs a lábfejükben volt,

Dikusz 2018.04.21. 13:16:05

@Lady Ann: Nekem tökéletesen megfelel a mezei szemöldökcsipesz is, a svájci bicska se rossz.
Ha megnyugtat, hogy használod a Betadine-t, akkor használhatod, de úgy gondolom nem sok jelentősége van kullancs csipésnél után.

Dikusz 2018.04.21. 13:19:14

@Figyel Castro: Volt olyan alkalom, amikor egy túra után napokkal találtam magamban kullancsot, ott ahol előzőleg nem volt.

ételizésítő 2018.04.21. 13:43:20

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:
Ja, a héten talán csak a harmadik nagyjából szó szerint ugyanazt tartalmazó.

lyzX · http://kirandulo.blog.hu 2018.04.21. 14:30:12

@Lady Ann: A bicska kis csipesze valóban jó ötlet! Apró, vékony, aki azt hord magánál, biztosan szintén alkalmas a célra. Köszi!

lyzX · http://kirandulo.blog.hu 2018.04.21. 14:31:37

@butus, a Magyar Köztársaság állampolgára: Röhögni fogsz: nem ollóztam az Indexről. Gondolom, nagy különbségeket ők sem írhattak, mivel jelenleg ezek a leginkább elfogadott álláspontok.

lyzX · http://kirandulo.blog.hu 2018.04.21. 14:32:39

@Figyel Castro: Ezek szerint nem volt teljesen zárt. De igazad van, természetesen az sem ad biztos védelmet, csak plusz egy faktor, ami segít(het) kivédeni őket.

Figyel Castro 2018.04.21. 14:34:19

@lyzX: azóta is eszembe jut, hol a manóban jutottak be ennyi rétegbe... qrva ügyes kis dögök...

lyzX · http://kirandulo.blog.hu 2018.04.21. 14:34:44

@Dikusz: Úgy gondolom, a szemöldökcsipesz is jó lehet, ha nem az a lapított fejű, hanem a vékony kis vonalban összezáródó.
Érdekes, a Betadine-t már mástól is hallottam, nem is maga a kullancs által terjesztett fertőzések ellen, hanem közvetlenül a pici seb elfertőződése ellen. Én egyébként nem használok (mint ahogy más apróbb karcolás, mindennapos háztartási "baleset" során sem - nagyobb ügyekben persze jöhet).

lyzX · http://kirandulo.blog.hu 2018.04.21. 14:36:24

@Dikusz: Igen, így mi is jártunk. Másnap került elő. De volt, hogy vissza tudtuk vezetni, hogy utólag visszavett ruhadarabból kerülhetett oda (mint utólag észrevettük, egy igen kullancsdús helyről).

lyzX · http://kirandulo.blog.hu 2018.04.21. 14:41:10

@ételizésítő: Ugyanezt MÉG biztosan nem olvashattad, mert teljes mértékben saját fogalmazású cikk, elsősorban saját tapasztalatainkból, illetve saját korábbi kullancs-eseteink alkalmával utánajárt információkból. (Mindössze posztolás előtt ellenőriztem az adatok helyességét, szakirányú forrásokból.)

EssEm 2018.04.21. 16:22:10

Ha nagyon nem vagy csipeszközelben, egy darab cérna a pólódból jó vészmegoldás. Megcsomózod a fejénél és ki lehet húzni.

ezneménvagyok 2018.04.21. 17:31:11

A kullancskiszedő csipesz és a svájci bicska csipesze is jó (sőt, utóbbi jobb is), de nem tövig levágott körömmel, kis odafigyeléssel is szépen és biztonságosan ki lehet húzni. A fej beszakadása valóban nem gáz, de ha ez történik, a csípés helyén kialakulhat kis duzzanat, gyulladás, amit könnyen össze lehet téveszteni a fertőzés jelével.

Nadeviszont 1. pont. Mindenki a maga felelősségére tegye, de én SOHA nem viselek hosszú, zárt ruhát, azon ugyanis a kullancsok úgy tudnak korzózni, ahogy nekik tetszik. (És a textilbe sokkal nagyobb valószínűséggel akadnak bele, mint a fedetlen bőrbe.) Megbújnak a ruha redőiben, aztán az ember szépen hazaviszi őket, és (ahogy azt itt valaki írta is) akkor akaszkodnak rád a saját otthonodban, amikor már azt is elfelejtetted, hogy valaha jártál erdőn-mezőn.
Az én módszerem igenis nyitott szandál, rövidnadrág, póló. A fedetlen bőrön grasszáló kullancsot azonnal ki lehet szúrni (néha még érezni is), és elég lesöpörni. Menet közben is sokkal egyszerűbb ellenőrizni magunkat. A kis dögök legnagyobb valószínűséggel úgyis lábra érkeznek, mivel a fűszálak vagy más gizgaz leveleinek, ágainak csúcsán ülve "kitárt karokkal" várnak, és az első lábak karmaival akaszkodnak rád, aztán gyalogszerrel keresik meg rajtad a vékonyabb bőrfelület alatti hajszálereket.

Tavasztól őszig folyamatosan erdőn-mezőn vagyok, ezzel a módszerrel évente két-három kullancsot kell kiszednem magamból (de ennek a sokszorosát söpröm le magamról menet közben).

És még egy dolog. A kullancs alapvetően négylábú állathoz "készült". Sokszoros megfigyelés, hogy ha ketten vagyunk, a hátul gyalogló többet gyűjt be belőlük, mert a 2x2 lábat egyetlen négylábúként érzékelik; az első emberre (az első két lábra) riadót fúj, de csak a másodikra akaszkodik rá, gondolván, hogy így a négylábú hátsó (érzékszervektől és szájtól távolabbi) felén szabadabban garázdálkodhat. Szóval figyeljünk rá, hogy hányadikok vagyunk a sorban! :-)

Burgermeister 2018.04.21. 21:09:54

@EssEm: pontosan, éppen ezt akartam irni, jutubon fenn van a művelet

petymegsüveg 2018.04.21. 21:17:54

@ezneménvagyok: Nagyon egyetértek azzal, amit a zárt ruházat hátrányairól írtál. Gyakorlatilag minden kullancsos cikkben kihangsúlyozzák, hogy zárt öltözet, stb... holott ez elképesztően növeli a csípés esélyét!!
Sokat mászkálok erdőn-mezőn, és míg zárt ruhában tettem ezt, hatványozottan több csípésem volt. Jellemzően azért, mert megakadt a nadrágomban, ahol vígan felszambázott akár a karomra is... vagy tudja fene hogyan, de mégis utat talált a nadrágom alá... de még gyakoribb volt az, hogy egyszerűen hazavittem, és később mászott belém.
Mióta rövidnadrág/rövidujjúban kirándulok, én is könnyen észreveszem a bőrömön grasszáló egyedeket, és azonnal meg tudok szabadulni tőlük.

Az utolsó gondolatoddal viszont vitatkoznék: mi pont azt vettük észre, hogy az elöl haladó gyűjti be a kullancsok tetemes részét. :) Nekem a másodikként haladás mindig sokkal biztonságosabbnak tűnt. Vagy errefelé más a munkamoráljuk... :D

lyzX · http://kirandulo.blog.hu 2018.04.21. 22:38:55

@EssEm: Érdekes megoldás. Még nem próbáltam, de ötletnek jó!

ezneménvagyok 2018.04.21. 22:39:12

@petymegsüveg: A kullancshoz hasonló lények viselkedését általában nagyon egyszerű mechanizmusok szabályozzák: adott hullámhosszú fény vagy hang, adott összetételű illatanyag a levegőben, meghatározott hőmérséklet vagy páratartalom stb. vált ki náluk bizonyos viselkedési reakciókat. A kullancsnál talán a mozgás dinamikájának is van valamiféle szerepe, hasonlóan ahhoz, ahogy pl. a kutyából a bicikliző ember sebessége váltja ki az üldözési ösztönt. Lehet, hogy más ritmusban vagy sebességgel mozogtok, mint én :-)

És ha már illatanyagok: én, ha csak tehetem, vadonba indulás előtt letusolok, semlegesítendő a bőrön felgyülemlő vajsav szagát. Nem minden vérszívót lehet ezzel átverni, de én a kevésnek is örülök :-)

lyzX · http://kirandulo.blog.hu 2018.04.21. 22:41:21

@ezneménvagyok: Ez nagyon érdekes, amit leírtál, még nem hallottam róla. Köszi, majd igyekszem elől menni akkor! :D

lyzX · http://kirandulo.blog.hu 2018.04.21. 22:42:50

@petymegsüveg: Köszi a gondolatmenetet, ez nagyon érdekes, és biztosan nem hülyeség, amit írtál.

Semper Fidelis 2018.04.22. 06:28:46

Én búvárruhában kirándulok.

petymegsüveg 2018.04.22. 08:24:46

@ezneménvagyok: Nálunk az elöl haladó mondjuk akkora, mint egy szekrény, én pedig háromszor kisebb vagyok - lehet, engem nem is érzékelnek mögötte. :D Ellenben ő olyan robusztus, hogy azonnal megbízhatóan felszed mindent.

Teljesen más gondolat, de nagyon érdekelne egyesek véleménye: mitől lehet az, hogy vannak emberek, akiket sosem csíp meg a kullancs? Van túratársam, akit még SOHA nem csípett meg, pedig tisztességesen bóklászik ő is a természetben. Ez azért több, mint puszta szerencsefaktor...

lyzX · http://kirandulo.blog.hu 2018.04.22. 08:32:04

@petymegsüveg: Szerintem hasonlóképpen lehet, mint a szúnyogokkal (igen, én vagyok az az egy "szerencsés", akit egy betévedő szúnyog reggelre összecsipked). A bőr illata, vér összetétele... - ilyeneket rebesgetnek, de sosem jártam utána. Szerintem sem puszta véletlen az arány. Kullanccsal ritkábban van dolgunk, így az kevés, hogy messzemenő statisztikákat vonjak le belőle, de gyanús, hogy ott is többet kapok, mint mások. Igaz: egy-egy geoláda után is jellemzően én vetem be magamat a bokorba, így azért a valószínűséget is növelem. :D

ezneménvagyok 2018.04.22. 09:04:23

@Semper Fidelis: Na csak vigyázz, mert kilégzéskor bemásznak a szelepen, onnantól ...szhatod a búvárruhát :-D

ezneménvagyok 2018.04.22. 09:14:42

@petymegsüveg: Szerintem itt két különböző dolog működik. A szúnyog, cseszle, bögöly, kullancslégy ugye aktívan keresi a prédát, náluk a szaglás, látás, egyebek kiemelt fontosságúak lehetnek. A kullancsnál az aktivitás ott kimerül, hogy az elhaladó ember által kiváltott fényváltozás hatására kimereszti a karmait, hátha beleakad valamibe. Ott a többi érzékszerv már csak akkor lép működésbe, amikor a dög már rajtad van, függetlenül attól, hogy fürödtél-e aznap, mit reggeliztél, vagy mi a vércsoportod. Ha nem ízlesz neki, max. nem fúródik beléd, de ha gyakran ellenőrzöd magad menet közben (elég párszor letekinteni a lábszáradra, nem kell itt komplex átbogarászásra gondolni), akkor erre amúgy se igen lesz ideje.

2018.04.22. 10:46:40

Az első kullancsomat hosszú ujjú ingben, zárt irodában szedtem össze... A vállamba volt ékelődve.

Egyébként ha jól dereng, az EU betiltotta az egyetlen hatásos kullcsanirtót. Ehelyett van a drágább, de semmit sem érő változat, vagy pedig a permetezés hiánya.
Európa legfertőzöttebb területe vagyunk.

Véleményem szerint be kellene inteni a külföldi döntéshozóknak, előkaparni a régi készleteket, vagy ukrajnából rendelni ahol még van belőle. A méhészeknek szólni, hogy zárják el az adott területen a méheket és végighinteni a tájat permettel.

Demokrata Hungarofil 2018.04.22. 11:23:37

A kullancs tavasztól késő őszig aktív, ezért télen ill. a tavaszi zöldülés előtt nyugodtan járhatjuk a természetet. - Ha kitaposott, épített turista úton megyünk, nem sok esélyünk van, hogy kullanccsal találkozzunk. - Nyáron természetközelben bárhol lehet.- A kutyák mindig összeszedik mivel imádnak más állatok szaga után össze-vissza koslatni a növényzetben. - Horvátországban, sziklás terepű kempingben, a nyitott, faszerkezetű fürdő épület mennyezetéről hullott rám kullancs, tehát még növényzet sem volt! - Nyáron rövidujjú ingben, rövidnadrágban, magasszárú zokniban, zárt tornacipőben kirándulok és eddig elkerültek a kullancsok. - A moszkitók, szúnyogok, bögölyök elleni védekezés sokkal nehezebb.

ezneménvagyok 2018.04.22. 14:52:41

@HUN_Sector: Hát az aztán nagyon f...sza lenne. Ne is álljunk meg itt, ez csak félmegoldás: vágjuk ki a fákat, bokrokat, mindenféle gizgazt a turistautak 50 méteres körzetében, magát az ösvényt meg betonoztassuk le úgy 10 méteres szélességben. Az M és M Kft. biztos örömmel megcsinálná, az EU támogatások megszűntével úgyse nagyon lesz munkája. Aztán már csak havonta-kéthavonta fel kéne perzselni mindent a környéken, tényleg csak a biztonság kedvéért.
Vagy esetleg ott is maradhatnál az irodádban, nekünk meg jó ez így, ahogy van. Futrinkástól, rókalepkéstől, szalamandrástól, fecskéstől. Merthogy a méheken kívül azért él még párezer olyan faj, amiért kár lenne, képzeld.

2018.04.22. 15:54:55

@ezneménvagyok: ki beszélt itt bàrmi növényzet kiirtàsròl, térkövezésről? Évtizedekig jò volt a régi, hatàsos kullancsölő, aztàn hirtelen kitalàltâk, hogy nem lehet hasznàlni...

ezneménvagyok 2018.04.22. 18:38:37

@HUN_Sector: Ahogy évtizedekig "jó" volt az azbeszt, az ólomcsöves vízvezeték meg az ólmozott benzin is. Azokat is hozzuk vissza? Hátha van még belőlük Ukrajnában?

Ezeket a dolgokat nem ki...szásból szokták betiltani, hanem azért, mert többet ártanak, mint használnak. És ellentétben a nyugati országokkal, akik már csak nosztalgiáznak az egyszer volt természeti értékeik zöméről, nálunk (most még) van mit védeni.

Félreértés ne essék, én üdvözölném elsőként azt a módszert, amivel a kullancspopulációt hatásosan vissza lehet szorítani. De minden mást kiirtani azért, hogy kullancs se legyen, túl nagy ár.

Amúgy állítólag van olyan természetes eljárás is, ami méreg helyett egy, a kullancsot megfertőző gombán alapszik. Az ilyen célzott módszereket ma már egyre szélesebb körben alkalmazzák (adott gyomnövényeket elpusztító rovarfajok, csak bizonyos rovarkártevőkben élősködő paraziták alkalmazása, stb.), sokkal jobb, mint a vegyszeres irtás. A kérdés csak az, hogy az a bizonyos gomba a kullancson kívül mást is fertőz-e?
Családi kirándulások - Magyarországi túrázás - Geocaching - Múzeumok
süti beállítások módosítása