Családi kirándulások - Magyarországi túrázás - Geocaching - Múzeumok

2019. május 02. 18:01 - lyzX

A Regéci vár (is) újjáépül!

img_2659_resize.JPG

Több várunk kapcsán is beszámoltunk róla, hogy az utóbbi évtizedben megkezdődtek - esetleg már be is fejeződtek - újjáépítési munkálatai. Hasonlóképpen, a Zemplénben járva Regéc várát látogatva is rekonstrukciós folyamatok szemtanúi lehetünk, jelen pillanatban már jelentős építkezésen esett át az erődítmény, mondhatni, jól állnak a munkálatok.

/Tisztában vagyunk vele, hogy a várak újraépítése kapcsán rendkívül megoszló a közvélemény, a lelkes támogatók mellett rengetegen szilárdan ellenzik, így ebben nem szeretnénk állást foglalni, egyedül az épület bemutatása a célunk!/

Ott jártunkkor a várat jelen állapotában csodálhattuk meg:

Érdekességképpen, a vár 3 és fél évvel korábbi állapotában látható a lenti videón - ez alkalommal pedig a déli bástyához kapaszkodtunk fel:

Tiszta időben - ahogy az alábbi videón is látható - a szlovák hegygerincek is jól láthatók.

img_2621_resize.JPGA torony tetején jelenleg is folynak az építési munkálatok

img_2559_resize.JPGPanoráma a jegykassza teraszáról - már a belépés előtt lenyűgöző kilátás tárul elénk

A várudvar bejárása:

img_2603_resize.JPGPanorámaképen a várudvar

Déli bástya: jelenleg még igen romos állapotában, ideiglenes falépcsőn látogatható. (Ez alkalommal - pici gyerekkel - ezt a kaptatót kihagytuk.) Aki viszont felmerészkedik, annak csodás kilátásban lehet része a sziklaorom tetejéről!

Felkapaszkodás az északi toronyba:
A leglátványosabb építészeti munkálatok itt tapasztalhatók, a torony már lényegében teljes mértékben újjáépült. Az egyes szintekről lenyűgöző kilátás nyílik a zempléni tájra, melyet a felső körfolyosóról egyenesen körpanorámában élvezhetünk (lásd: fenti videón)!
Az épületen belül fedett kiállítótermek kerültek kialakításra.

A torony egyes szintjeiről remek kilátás nyílik - Rondella terasza:

Lelátás a várudvar felé az északi toronyból:

Lelátás a rondellára:

img_2646_resize.JPGA vártoronyban kiállítótermet alakítottak ki...

A vártorony legfelső szintjéről körpanorámában csodálhatjuk meg a zempléni tájat:

A többi szintről is szép kilátás nyílik a várra. Belül zárt, fedett termek kerültek kialakításra.

A várhoz (illetve fotóinkon: visszafelé a parkolóhoz) nagyon kellemes erdei ösvény vezet. A parkolásra több lehetőség is adott, így tetszés szerinti távot tehetünk meg gyalogosan a madárdaltól hangos erdei úton. A felső parkolótól két útvonal vezet: egy hosszabb, kényelmesebb dőlésű, mely lényegében körbejárja a hegycsúcsot a lankásabb emelkedés végett, valamint egy meredekebb kaptató, mely jelentős útvonalat vág le közvetlenül a vár alatt (ez utóbbi szakaszt inkább a lefelé úthoz szoktuk választani).

Köszönöm, hogy elolvastad! :)
Ha tetszett, kövesd FaceBook oldalunkat is: Természetközel - Closeness of Nature, további érdekes videókért pedig iratkozz fel YouTube csatornámra is!
komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kirandulo.blog.hu/api/trackback/id/tr7414799612

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kBéla 2019.05.03. 10:09:43

Ezen a fórumon az alábbi kommentemért valószínűleg ki fognak utálni, de...

Biztos ez a régió legnagyobb problémája? Mármint az, hogy romos a vár. Ha a környékbelieket kérdeznék, valószínűleg nekik előbbre való volna egy jól működő, jól felszerelt egészségügyi intézmény.

Aki a regéci várat akarja megnézni, az így romos állapotában is megteszi.
Töredék pénzből meg lehetne valósítani egy virtuális felépítést, amit lehetne a helyszínen publikálni és amikor valaki meglátogatta a várnak a romjait, akkor utána megnézhetné, hogy milyen volt fénykorában. Ráadásul a virtuális térben az időrendi változásokat is lehetne ábrázolni.
Persze egy építés jó pénz a vállalkozónak.

Gyingizik 2019.05.03. 11:15:48

@kBéla: Nem valószínű, hogy várfelújításos EU pályázatból egészségügyi intézményt lehetne építeni. Romos állapotban egyáltalán nem teszi meg, éppen a romos állapot a baj. Romos állapotú várromot máshol is nézhetnek, miért éppen ezt akarnák megnézni? A látogatók jó állapotú várakra kíváncsiak, indokolt az újjáépítés, mint ahogy azt Szlovákia vár újjáépítési példája is bizonyítja.

lyzX · http://kirandulo.blog.hu 2019.05.03. 12:28:22

@kBéla: Szándékosan írtam, hogy nem szeretnék állást foglalni ennek jó vagy rossz mivoltában :) , de azért az biztos, hogy egy ilyen léptékű felújítás megsokszorozza a látogatók számát, és az ezzel járó infrastruktúra kiépítése (áram, zárt termek, biztonságos, közönségbarát megoldások, stb.) sok újabb attrakcióra is lehetőséget biztosítanak. Szemben egy lepusztult rommal, ahol túl sok mindent nem lehet csinálni...
Optimális esetben ez a régiót is hozzásegíti az egészségügyi intézmény létesítéséhez... ;)

neanderthal 2019.05.03. 12:29:38

@kBéla: A környékbelieknél senki sem akarja jobban, hogy a vár újra a múltjához méltó állapotba kerüljön! Hosszú évek óta erőn felül küzdenek ezért, aki jártas a témában és látogatja a vár honlapját, ezzel tisztában van. Egyébként egy vonzó látványosság túristákat vonz, munkahelyeket teremt, Regécen is megháromszorozódott a látogatók száma (90ezer/év) amióta épül, szépül.

6.Lenin 2019.05.04. 21:01:33

Húsvét vasárnap voltunk a várban, szinte nem lehetett elférni( az erdő alatti parkolóban nehezen). Előtte kb 20 évvel ezelőtt voltam. Most nagyon szép, a kilátás biztosan.

Egy nagyon jól sikerül túra volt. Megérte, és gondolom annak a sok embernek is, akik aznap odalátogattak. Szinte összefügő sorban jöttek-mentek a látogatók, elítélő szót nem halottam a helyszínen. Sokan voltak Szlovákiából is.

Tavaly Füzéren voltunk. Nagyon szép ott is. Ajánlom mindenkinek. Túrázásnak remek, látványnak is.

6.Lenin 2019.05.05. 10:18:17

@lyzX:

Kár, hogy nem készültek képek a faluról, nem kéne magyarázni semmit.
Küldenék képet a 20 évvel ezelőtti, és a mostani faluról.
Vendégházak, látogatóközpont stb.

Mellesleg egy ilyen várlátogatás-aki el is megy ilyen helyekre, és nem otthonról kritizál mindent-a lehető legnagyobb jót teszi az egészségügyben is, mint megelőzés.
Akik rendszeresen túráznak, nem sok gondot okozhatnak az egészségügynek (sem).
Szerintem.

lyzX · http://kirandulo.blog.hu 2019.05.05. 12:29:14

@6.Lenin: A faluban túl sok időt nem töltöttünk, inkább csak futólag mentünk át rajta (alkalomadtán még pótolhatjuk). Köszi az infókat! :)

Örülök, hogy ilyen jól sikerült túrátok volt - annak meg különösképp, hogy ezek szerint a nagy tömeget éppen megúsztuk. :D
Füzéren is többször jártunk ( kirandulo.blog.hu/2018/02/08/a_fuzeri_var_rekonstrukcioja ), valóban nagyon megragadó az is!

Az egészséggel, túrázással kapcsolatos gondolataiddal pedig külön egyetértek!! ;)

6.Lenin 2019.05.05. 13:12:01

@lyzX:

Füzéren is voltam kb 20 éve, és tavaly nyáron .Beszéltem helyiekkel, nagyot dobott a falun is a vár helyrehozatala. Akkor, ott is rengetegen voltak, pedig nem volt éppen kánikula (szerencsére). Ha jól emléxem a falu az ország legszebb települése címet is elnyerte. Nagyon szépen fejlődött a 20 évvel korábbiakhoz képest. Ott is sok külföldivel találkoztam, lengyelekkel, csehekkel.

Jók a képek, tökéletesen visszaadják azt a csodálatos kilátást, mindkét várból, amit azért élőben az igazi megélni.
Ajánlom mindenkinek, és Boldogkőváralja sincs messze egyiktől sem.
Csodálatos túrák, szép élmények, főleg családdal, gyerekekkel, unokákkal.

lyzX · http://kirandulo.blog.hu 2019.05.05. 14:02:19

@6.Lenin: <3
Boldogkőváralján is jártunk párszor (csak még nem volt alkalmam összeszerkeszteni az anyagot). :) Bizony ott is megy a felújítás, építkezés... Legutóbb pl. egy kis műsorral, korhű öltözetű "személyzettel" is készültek. :)
Családi kirándulások - Magyarországi túrázás - Geocaching - Múzeumok
süti beállítások módosítása