Családi kirándulások - Magyarországi túrázás - Geocaching - Múzeumok

2017. augusztus 22. 14:03 - lyzX

MiniMagyarország Szarvason

Augusztus elején - egy nyaralásból hazafelé tartva - átutazóban vettük észre a Szarvasi Arborétum szomszédságában ezt a kis tüneményt. Balszerencsénkre éppen kibírhatatlan kánikula tombolt, és kissé elcsigázottak is voltunk már (mindez a felvételek minőségén is visszaüt), viszont nem szerettük volna kihagyni a látnivalót, amire valószínűleg még jódarabig nem adódott volna újra alkalmunk.

A MiniMagyarország kiállítás helyileg a Szarvasi Arborétumban található, de önállóan elkerített, külön jeggyel látogatható. (Persze nagyon szívesen megnéztük volna magát az arborétumot is, de erre - az említett hőség és időszűke okán - már tényleg nem lett volna lélekerőnk, viszont bakancslistára került.) A park területe 2 hektár, ami magába foglalja hazánk leghosszabb pályáján mozgó vasútmodelljét is.
Érdekessége még, hogy itt helyezkedik el a történelmi Magyarország (továbbá a Kárpát-medence) mértani középpontja is, melyet egy emlékmű jelez.
A kiállított épületmakettek a legismertebb, vagy más oldalról kiemelkedő templomokat, várakat és más magyar építményeket elevenítik meg, a mai határainkon túlról is, tájegységekre tagoltan. A legtöbb építmény 1:25 arányú kicsinyített mása az eredetijének, de ettől eltérő méretezésűek is találhatók a parkban.
A kiállítás interaktív, számtalan mozgó elemmel - elsősorban közlekedő vasútmodellekkel - hangeffektussal, zenés aláfestéssel nyűgözi le még a legkisebbeket is. Nem mellesleg a legtöbb építmény információs táblája egy külön indítógombbal rendelkezik - ez több esetben az állomáson várakozó vonatot indítja el.

pic_0752_resize.JPGMÁV M30-2001 tolatómozdony

pic_0753_resize.JPGTúristvándi vízimalom

pic_0754_resize.JPGGulág vonat

pic_0755_resize.JPGUzsoki fatemplom (Kárpátalja)

pic_0756_resize.JPGAknaszlatinai vasútállomás, Lajos akna (Kárpátalja)

pic_0757_resize.JPGAknaszlatinai vasútállomás és városrészlet (Kárpátalja) - interaktív információs táblával, kisvonat indító gombbal)

pic_0758_resize.JPGDióshalmi fatemplom - Szent arkangyalok fatemplom (Kárpátalja)

pic_0759_resize.JPGKolozsvári Szent Mihály templom (Erdély)

pic_0760_resize.JPGDéva vára (Erdély)

pic_0761_resize.JPGSegesvári óratorony (Erdély)

pic_0762_resize.JPGSzegedi dóm

pic_0763_resize.JPGAlmási vasútállomás

pic_0764_resize.JPGDorozsmai szélmalom

pic_0765_resize.JPGPécsi dzsámi

pic_0766_resize.JPGCsíky Gergely Színház, Kaposvár

pic_0767_resize.JPGTurul-emlékmű

Az arborétum közvetlenül a MiniMagyarország kiállítás mellett található (külön jeggyel látogatható).

pic_0768_resize.JPGSzarvasi Arborétum bejárata

Köszönöm, hogy elolvastad! :)
Ha tetszett, kövesd FaceBook oldalunkat is: Természetközel - Closeness of Nature, további érdekes videókért pedig iratkozz fel YouTube csatornámra is!
1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kirandulo.blog.hu/api/trackback/id/tr3412771782

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2017.08.24. 10:02:41

voltunk már vagy 3x, nagyon jó tényleg.
Családi kirándulások - Magyarországi túrázás - Geocaching - Múzeumok