Családi kirándulások - Magyarországi túrázás - Geocaching - Múzeumok

2018. február 21. 11:43 - lyzX

Megyer-hegyi tengerszem

Erre a különleges helyre szintén egy zempléni őszi kirándulás-sorozatunk alkalmával jutottunk el.

pb020983_resize.JPG

A Megyer-hegyi tengerszem és környéke (1997. óta) természetvédelmi terület, sajátos botanikai, zoológiai és földtani értékeinek megőrzése végett. Az Origo felmérése alapján első helyezésével elnyerte a Magyarország legszebb természeti csodája címet (magasan megelőzve a Szalajka-völgyet és balatoni tanúhegyeket).

A tengerszem megtekintése
A Megyer-hegy Sárospatak közelében található (onnan a piros turistajelzésen haladva jutunk oda), a helyszín a Malomkő tanösvényen közelíthető meg.
A tó összképe fentről, korláttal védett kis úton tekinthető meg. A vízfelszín közvetlenül is elérhető, egy magas, függőleges falú sziklafolyosón, mely a fenékvíz lecsapolására szolgál.

A tengerszem kialakulása
A Megyer-hegy vulkanikus eredetű, anyaga zömében horzsaköves–kovás riolittufa és hidrokvarcit, mely kiválóan alkalmas alapanyag malomkő készítésére.
A területen a középkortól kezdődően - kézi eszközökkel történő - bányászat folyt, mely csak a XX. század elején fejeződött be. Az egykori fejtési gödörben jelentős mennyiségű csapadékvíz halmozódott fel - ez alkotja ma a tengerszem tavacskáját.

A tengerszem főbb jellemzői
A tó legmélyebb pontja 6,5 méter, a víztömeg összessége körülbelül 4.000 m3. A tavat helyenként 70 méter magas sziklafal határolja.
Megyer-hegyi Tengerszem Természetvédelmi Terület a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának fennhatósága alá tartozik, területe 1,07 hektár. Egész évben szabadon látogatható.

pb020980_resize.JPGLetekintés a tó vizére

pb020981_resize.JPGTengerszem

pb020982_resize.JPGA tó fent körbejárható

pb020984_resize.JPG

pb020979_resize.JPGA meredek sziklaorom tetején korlát védi az ösvényt

A tengerszem mellett található a "GCtege" geoláda, melyet természetesen be is gyűjtöttünk.

pb020978_resize.JPG

Köszönöm, hogy elolvastad! :)
Ha tetszett, kövesd FaceBook oldalunkat is: Természetközel - Closeness of Nature, további érdekes videókért pedig iratkozz fel YouTube csatornámra is!
komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kirandulo.blog.hu/api/trackback/id/tr1213686786

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Családi kirándulások - Magyarországi túrázás - Geocaching - Múzeumok
süti beállítások módosítása