Családi kirándulások - Magyarországi túrázás - Geocaching - Múzeumok

2019. január 09. 12:12 - lyzX

Foltos szalamandrák Jósvafőn (az év kétéltűje)

Foltos szalamandra Telkibánya közelében (Aranyásók útja)

2019-ben a foltos szalamandrát (Salamandra salamandra) választotta az év hüllőjének az MME (Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület) Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztálya. Ezekkel a látványos kis állatokkal legnagyobb számban eddig Jósvafőnél találkoztunk, de botlottunk már bele Telkibánya környékén (pl. Aranyásók útján) és a Börzsönyben is néhány példányba. Nem utolsó sorban az Aggteleki Nemzeti Park (ANP) címerállata is, így aki a környéken csatangol vagy barlangokat látogat, akaratlanul is látni fogja - plakát, szóróanyag, információs tábla, valamilyen ajándéktárgy, vagy éppen óriási, kőből kirakott terepplasztika formájában, vagy egy gigantikus könyv borítóján...
Méretét és testalkatát illetően egy tömzsibb gyíkhoz hasonlóak, de attól eltérően a szalamandrák kétéltűek, illetve mással összetéveszthetetlen színkombinációt alkotnak: fekete alapon világossárga, vagy akár egészen erős, sötét narancs árnyalatú foltokkal tarkítva. A nyirkos, elcsendesülő (turistáktól kevésbé hemzsegő), őszi avarban bátrabban merészkednek elő, akár tömegesen is.
Magyarországon - mint minden más kétéltű és hüllő - védett állat!

Egy régebbi, jósvafői barangolásunk során például számos példányukra bukkantunk, így figyelnünk kellett a lábunk elé, hová lépünk:

szalamandra4_resize.pngFoltos szalamandra Jósvafőn

szalamandra2_resize.pngFoltos szalamandra az avarban

szalamandra3_resize.pngSzalamandra

szalamandra_resize.pngFoltos szalamandra a jósvafői patak peremén

Köszönöm, hogy elolvastad! :)
Ha tetszett, kövesd FaceBook oldalunkat is: Természetközel - Closeness of Nature, további érdekes videókért pedig iratkozz fel YouTube csatornámra is!
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kirandulo.blog.hu/api/trackback/id/tr6114550804

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Családi kirándulások - Magyarországi túrázás - Geocaching - Múzeumok
süti beállítások módosítása