Családi kirándulások - Magyarországi túrázás - Geocaching - Múzeumok

2021. február 19. 13:22 - lyzX

Balatoni jégcsodák

img_7977_resize.JPG

Az elmúlt héten körbejárták a sajtót és a közösségi oldalakat a fagyos Balaton mentén kialakult különleges jégképződményekről készült felvételek. A látnivalót mi sem hagyhattuk ki, és igyekeztünk még a teljes olvadás előtt megörökíteni őket. Az alábbi fotók és videófelvételek Balatonszárszó különböző pontjain készültek, illetve ráadásnak a balatonszemesi befagyott öbölről is teszek be fotót, videót.

Balatonszárszó
(hétfő)

img_7958_resize.JPG

img_7959_resize.JPGA fűszálakat több rétegben ráfagyott, vastag jégréteg borítja, összességében borsószerű képződményeket alkotva.

img_7960_resize.JPG"Jégborsókák" a Balaton-parton

img_7961_resize.JPG

Ezek a fűszálakra, bokrokra, faágakra vagy más tereptárgyakra rárakódott, különleges megjelenésű jégképződmények a több napon át tartó, erős fagyok és szél hatására jöttek létre. A szélben felkorbácsolt hullámok a tó mentén kicsapnak, és a lehulló vízcseppek, valamint állandó vízpára ebben a hidegben gyorsan ráfagy mindenre, amire csak lerakódott. Az egyes rétegek így - jégcsaphoz, vagy évmilliók alatt cseppkövekhez hasonlóan - egyre vastagodó, de a tárgyak formáját követő jégpáncélt alkotnak, mely tömege miatt később csak több napi enyhülés hatására olvad el teljesen.

img_7964_resize.JPGJéggé vált gallyak

img_7965_resize.JPGTermészet alkotta jégszobrok

img_7966_resize.JPGMegfagyott természet

img_7969_resize.JPG

img_7971_resize.JPGJégcsaperdő...

img_7972_resize.JPGÁgak között kialakult jégkastély

img_7974_resize.JPGFagyos kövek, bokrok a part mentén

img_7978_resize.JPGNapfényben megcsillanó "jégborsók"

img_7979_resize.JPG

img_7981_resize.JPGJégtől megvastagodott fűszálak

img_7982_resize.JPG

img_7984_resize.JPG

img_7986_resize.JPGJéggé vált partmenti hullámok

Balatonszárszó
(kedd)

img_7998_resize.JPGLefagyott pad

img_8010_resize.JPG

img_8013_resize.JPG

img_8015_resize.JPGJeges Balaton

A Balaton a parttól pár 10 méterig jelenleg is be van fagyva, azonban rálépni tilos és életveszélyes, a jégréteg több helyen is hártyavékony, kisebb terhelés hatására is beszakadhat!

Balatonszemes
(csütörtök)

img_8041_resize.JPG

Bár a partmenti jégképződmények lassan teljesen felolvadtak mindenhol, az öbölben még így is nagykiterjedésű jégtáblák borítják a vízfelszínt.

img_8042_resize.JPGBefagyott öböl a balatonszemesi vitorláskikötőben

Köszönöm, hogy elolvastad! :)
Ha tetszett, kövesd FaceBook oldalunkat is: Természetközel - Closeness of Nature, további érdekes videókért pedig iratkozz fel YouTube csatornámra is!
komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kirandulo.blog.hu/api/trackback/id/tr7416432532

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KékFény6 2021.02.20. 13:10:53

Szépek a képek, de ha az illető tud fekvő módban fotózni, akkor vajon videót miért álló telefonnal készít? Sosem fogom megérteni. Videót mindig FEKVŐ telefonnal készítünk, mert monitoron, tévén így lehet megnézni normálisan.

lyzX · http://kirandulo.blog.hu 2021.02.20. 14:57:43

@Tesztelo.hu: Szia! Köszönöm a véleményezést és kiokítást, de nekem nem kell megmagyaráznod, hogyan videózunk. :D A további kisfelvételek shorts videónak készültek, aholis az állított kép formai követelmény. (Máskülönben magam sem rajongok az állítva készült videókért, alap esetben ki is zárnám az életemből, de ezek direkt ilyen céllal készültek.) A jó hír, hogy ezek a shorts, vagy rövidvideók max. 1 percesek, így sok vizet nem zavarnak. Mivel témába vágott, és ez is weboldalba illeszthető, így szintén felkerültek. Talán idővel PC-n, illetve böngészőben nézve is kapnak élvezhetőbb formát (az oldalsávok helyett) - mobilon már kellemesen kitöltik a képernyőt. Weboldalban tényleg elég béna.
Köszi a hozzászólást! :)
Családi kirándulások - Magyarországi túrázás - Geocaching - Múzeumok
süti beállítások módosítása