Családi kirándulások - Magyarországi túrázás - Geocaching - Múzeumok

2019. október 17. 17:27 - lyzX

Balaton a vénasszonyok nyarán - naplementében és verőfényes nappal

img_5584_resize.JPG

A Balatont sokan csak klasszikus nyári vakációkról ismerik, a füllesztő kánikulában tett hűsítő csobbanások emlékével. Pedig a tó minden évben más-más arcát mutatja, így van ez ősszel is, amikor a vénasszonyok nyarán még vöröslően csillan vissza a lemenő nap fénye a fodrozódó víztükrön, nappal pedig a felmelegedő időben, a turisták távollétében a természet is felélénkül a nádas környékén.
Balatonszemesen jártunk.

Balaton a naplementében:

img_5586_resize.JPGBalatonszemesi vitorlás kikötő a lemenő nap fényében - háttérben a tanúhegyekkel

img_5587_resize.JPGSorakozó vitorlások

img_5595_resize.JPGVörösen lemenő nap, tanúhegyek

img_5596_resize.JPG

img_5571_resize.JPGHullámtörő, a kikötő kijárata a nyílt vízre

img_5572_resize.JPG

img_5577_resize.JPG

img_5578_resize.JPG

img_5579_resize.JPG

img_5580_resize.JPGHoldfelkelte

img_5583_resize.JPGHold a nádas felett

Balaton verőfényes vénasszonyok nyarán:

1-hattyuk.pngHattyúk és sirályok a nádasnál (Balatonszemes)

2-siraly.pngSirály röpte

3-hajokikoto.pngHajókikötő vitorlásai napsütésben

4-balaton.pngKagylók és halak a napfényben teljesen átlátszóvá váló vízben

Köszönöm, hogy elolvastad! :)
Ha tetszett, kövesd FaceBook oldalunkat is: Természetközel - Closeness of Nature, további érdekes videókért pedig iratkozz fel YouTube csatornámra is!
Szólj hozzá!
2019. augusztus 01. 10:27 - lyzX

Dinoszaurusz-kutatás a Bakonyban: Dino Expo 2019

Iharkút - Németbánya - Bakonyjákó

img_5211_resize.JPG

A Bakony kövei rengeteg ősi titkot rejtenek, melyek egy részét akár az átlagos kiránduló is felfedezheti. (Néhány ilyen lelőhelyről már mi is beszámoltunk.) Más területek viszont csak külön engedéllyel, illetve kísérettel látogathatók meg.
Ezúttal egy ilyen, előzetes regisztrációhoz kötött, dinoszaurusz-lelőhelyre látogattunk el, Iharkútra.

img_5232_resize.JPGDr. Ősi Attila tart előadást a lelőhelyen

Az ELTE Természettudományi Karának szervezésében megrendezett, "Dino Expo 2019" dinoszaurusz ásatás és nyílt nap a Bakonyban, az iharkúti bauxitbányában kerül évente lebonyolításra. A részvétel feltétele az előzetes regisztráció, illetve a helyszínen (a kutatást támogató) belépőjegy megfizetése. Az idén mi is megnéztük a helyszíni terepszemlét, és ehhez kapcsolódó előadásokat, bemutatókat, további programokat.

A teljes kalandról az alábbi videóban készítettünk egy kis összeállítást.

Az egész napos program három fő helyszínen zajlott.

1. Iharkúti bauxitbánya, DinoExpressz

A dinoszaurusz ásatás helyszínére, az iharkúti bauxitbányába előre regisztrált időpontban, kisebb (max. 50 fős) csoportokban vittek el minket Németbánya település határából, "városi kisvonattal". A helyszínen ismertetőt és előadást hallhattunk, Dr. Ősi Attila geológus-paleontológus részletesen beavatott minket a hazai dínókutatás rejtelmeibe. A helyszínen természetesen kérdezni is lehetett, illetve megtekinteni, kézbe venni különböző leleteket és rekonstrukciókat.
A helyszíni terepszemle után a kisvonat szintén Németbányára vitt minket vissza.

2. Németbánya - előadás, kreatív foglalkozások

A település faluházában vetítéssel egybekötött előadást nézhettünk meg, a faluház körül pedig több színes stand várta az érdeklődőket: többek között gyerekeknek szóló, dinoszauruszos kreatív foglalkozásokkal, érdekességekkel.

3. Bakonyjákó - dinoszaurusz kiásás és geotúra

Németbányán szintén érdekes asztalok várták a résztvevőket: meteoritokat vizsgálhattunk, gyógyteákat kóstolhattunk, ki lehetett próbálni az ördöglakatot és a bakonyi betyárok fegyvertárát, ostort lehetett pattogtatni. A gyerekek számára a legérdekesebb elfoglaltság azonban egy élethű dinoszaurusz csontváz rekonstrukciójának kiásása volt a homokozóból. ;)
Bakonyjákóról délután szervezett geotúra indult, mely Németh Rita vezetésével "Mesél a Bittva patak földtörténeti múltunkról és az itt előforduló élővilágról" címmel került megrendezésre. Utunk során erdei terepen és tisztásokon haladtunk végig, gyurgyalagok telepe mellett haladtunk el, majd üledékes kőzetekben vizsgálhattuk meg az ősi tengeri élővilág meszes maradványait.

Irarkút, bauxit-bánya:

img_5204_resize.JPGA háttérben a kutatómunka jelenleg is folyik

img_5205_resize.JPGÁsatás

img_5206_resize.JPGIharkúti bauxit-bányagödör

img_5211_resize.JPGBemutató a bányaterületen: eredeti ősmaradványok és rekonstrukciók

img_5219_resize.JPGDr. Ősi Attila tartja az ismertetőt

img_5224_resize.JPGKoprolit - azaz dinoszaurusz ürülék, megkövülten

img_5228_resize.JPGKoprolitok

img_5229_resize.JPG

img_5231_resize.JPG

img_5232_resize.JPG

img_5236_resize.JPG

img_5244_resize.JPGVisszafelé Németbányára a DinoExpressz-szel

Németbánya:

img_5247_resize.JPGDínókoponya festése (gipszöntvény)

Bakonyjákó:

img_5253_resize.JPGDínócsontváz feltárása a homokozóban

img_5262_resize.JPGHomokozói ásatás

img_5270_resize.JPGAlakul a csontváz feltárása

Geotúra (Bakonyjákóról):

img_5285_resize.JPGÁtkelés a patakon

img_5290_resize.JPGTengeri ősmaradványok a kőzetdarabokban

img_5292_resize.JPG

img_5294_resize.JPG

img_5317_resize.JPGTúra erdőn-réten, dombon-völgyön...

Köszönöm, hogy elolvastad! :)
Ha tetszett, kövesd FaceBook oldalunkat is: Természetközel - Closeness of Nature, további érdekes videókért pedig iratkozz fel YouTube csatornámra is!
Szólj hozzá!
2019. május 04. 22:15 - lyzX

Golop, Kemencés vendégház

img_2302_resize.JPG

Rendszeres Olvasóink már megszokhatták, hogy egy-egy több napos utazásunk, kirándulásunk során kiemelkedően kellemesnek ítélt vendégszállásunkat szívesen bemutatjuk. (Ezek a beszámolók semmiféle szponzorációhoz vagy ellenszolgáltatáshoz nem társulnak, nem a tulajdonosok felkérésére készülnek - velük külön nem egyeztettünk róla, feltehetően nem ellenzik, de amennyiben mégis így lenne, jelzés esetén természetesen eltávolítjuk a bejegyzést! Kizárólag saját, személyes tapasztalataink alapján állítjuk össze az információkat.)

Ezúttal legutóbbi Zempléni portyánk (Füzérradványi kastélykert, Regéci vár látogatása, stb.) szálláshelyét mutatjuk be, s egyúttal ajánljuk szívesen, mert a mi tetszésünket nagyon elnyerte! Ottlétünket Golopon, a Kemencés Vendégházban töltöttük.

img_2316_resize.JPGVendégváró házi, Tokaji bor

Zöldövezet, virágos pihenőkert, sok játék
Amit rögtön kiemelnék, hogy a szálláshely gyönyörű zöldövezetben helyezkedik el. A - szépen rendezett - udvar végében gyümölcsös és patak található, a kerten belül rengeteg pihenési és játék lehetőség. A kert virágokkal díszített, szépen rendezett, udvaron belüli kocsibeállási lehetőséggel. A helyben történő kikapcsolódási lehetőségre is nagy hangsúlyt fordítottak: fedett pados kiülő, grillező, bográcsozó (szalonnasütő) található felszerelten, nyugágyak, hintaágy, padok segítik a pihenést és kényelmet, és még olyan részletekre is odafigyeltek, hogy mindezekhez kültéri világítás is tartozik.

A gyerekekre különösen gondoltak: a kertben játékok, trambulin, mászóka (hinta, csúszda), homokozó, egyéb kültéri játékok (köztük pedálos traktorok, egyéb járgányok) és egy kis berendezett házikó várja a kicsiket. Igazi élmény és kikapcsolódás volt a gyerkőceink számára (jelenleg 1 és 11 év közöttiek)!

Otthonos parasztház
A szálláshely maga egy szépen felújított parasztház, melyet ennek szellemében rendeztek be, rendkívül hangulatosan. Aki szereti ennek hangulatát, biztosan rögtön beleszeret. :)
A részletekre a házon belül is adtak, kiemelném, hogy - a gazdag dekoráció mellett - a használati tárgyakra és felszereltségre is külön odafigyeltek!! Nem volt olyan szükségletünk, amire ne sikerült volna megfelelő eszközt találnunk (szintén gondoltak a babákra, gyerekekre is).

Szívélyes vendéglátás
Közvetlenül húsvétot követően érkeztünk, a dekoráció pedig (kívül-belül) ennek megfelelő volt: mindenhol nyuszikás, tojásos kiegészítők (a gyerekek szintén nagyon megcsodálták őket).
Vendégvárónak pedig egy teljes kancsó nagyon finom, édes tokaji házi bor várt minket! /Ez úton is köszönjük szépen, rendkívül finom volt! <3/

A vendégházhoz több külső helyiség, illetve melléképület is tartozik, így tároló (itt is sok hasznos eszközzel, felszereléssel), fáskamra, borospince, kemence, valamint egy borozó helyiség is. Szintén világítással, fűtéssel felszerelve, így itt is kellemesen töltheti idejét akár egy baráti társaság vagy család is. Ez a terem is nagyon impozáns, autentikus berendezést kapott. Szintén a kényelmet és praktikumot szolgálja, hogy egy mellékhelyiség közvetlenül az udvarról is nyílik, ami kinti program esetén rendkívül hasznos lehet (a benti mosdó csak a szobán keresztül közelíthető meg).

Köszönöm, hogy elolvastad! :)
Ha tetszett, kövesd FaceBook oldalunkat is: Természetközel - Closeness of Nature, további érdekes videókért pedig iratkozz fel YouTube csatornámra is!
Szólj hozzá!
2019. május 02. 18:01 - lyzX

A Regéci vár (is) újjáépül!

img_2659_resize.JPG

Több várunk kapcsán is beszámoltunk róla, hogy az utóbbi évtizedben megkezdődtek - esetleg már be is fejeződtek - újjáépítési munkálatai. Hasonlóképpen, a Zemplénben járva Regéc várát látogatva is rekonstrukciós folyamatok szemtanúi lehetünk, jelen pillanatban már jelentős építkezésen esett át az erődítmény, mondhatni, jól állnak a munkálatok.

/Tisztában vagyunk vele, hogy a várak újraépítése kapcsán rendkívül megoszló a közvélemény, a lelkes támogatók mellett rengetegen szilárdan ellenzik, így ebben nem szeretnénk állást foglalni, egyedül az épület bemutatása a célunk!/

Ott jártunkkor a várat jelen állapotában csodálhattuk meg:

Érdekességképpen, a vár 3 és fél évvel korábbi állapotában látható a lenti videón - ez alkalommal pedig a déli bástyához kapaszkodtunk fel:

Tiszta időben - ahogy az alábbi videón is látható - a szlovák hegygerincek is jól láthatók.

img_2621_resize.JPGA torony tetején jelenleg is folynak az építési munkálatok

img_2559_resize.JPGPanoráma a jegykassza teraszáról - már a belépés előtt lenyűgöző kilátás tárul elénk

A várudvar bejárása:

img_2603_resize.JPG

Panorámaképen a várudvar

Déli bástya: jelenleg még igen romos állapotában, ideiglenes falépcsőn látogatható. (Ez alkalommal - pici gyerekkel - ezt a kaptatót kihagytuk.) Aki viszont felmerészkedik, annak csodás kilátásban lehet része a sziklaorom tetejéről!

Felkapaszkodás az északi toronyba:
A leglátványosabb építészeti munkálatok itt tapasztalhatók, a torony már lényegében teljes mértékben újjáépült. Az egyes szintekről lenyűgöző kilátás nyílik a zempléni tájra, melyet a felső körfolyosóról egyenesen körpanorámában élvezhetünk (lásd: fenti videón)!
Az épületen belül fedett kiállítótermek kerültek kialakításra.

A torony egyes szintjeiről remek kilátás nyílik - Rondella terasza:

Lelátás a várudvar felé az északi toronyból:

Lelátás a rondellára:

img_2646_resize.JPGA vártoronyban kiállítótermet alakítottak ki...

A vártorony legfelső szintjéről körpanorámában csodálhatjuk meg a zempléni tájat:

A többi szintről is szép kilátás nyílik a várra. Belül zárt, fedett termek kerültek kialakításra.

A várhoz (illetve fotóinkon: visszafelé a parkolóhoz) nagyon kellemes erdei ösvény vezet. A parkolásra több lehetőség is adott, így tetszés szerinti távot tehetünk meg gyalogosan a madárdaltól hangos erdei úton. A felső parkolótól két útvonal vezet: egy hosszabb, kényelmesebb dőlésű, mely lényegében körbejárja a hegycsúcsot a lankásabb emelkedés végett, valamint egy meredekebb kaptató, mely jelentős útvonalat vág le közvetlenül a vár alatt (ez utóbbi szakaszt inkább a lefelé úthoz szoktuk választani).

Köszönöm, hogy elolvastad! :)
Ha tetszett, kövesd FaceBook oldalunkat is: Természetközel - Closeness of Nature, további érdekes videókért pedig iratkozz fel YouTube csatornámra is!
9 komment
2019. április 29. 20:44 - lyzX

Vadvirágos tavaszi kastélykert Füzérradványon

img_2470_resize.JPG

Április végén egy zempléni portyánk alkalmával ismét Füzérradványon, a Károlyi-kastély kertjében jártunk. A kastély jelenleg már a teljes felújítás alatt áll, remélhetőleg sikerül hiánytalanul megmenteni és renoválni az impozáns épületet. Oda így most nem lehet belépni, de kárpótol helyette a park, mely a tavaszi napsütésben egy verőfényes, pazar oldalát mutatja meg, amiről ismét hoztunk egy csokornyi fotót, videót. A zöld gyepen tarka vadvirágok nyílnak ilyenkor, melyek mellett szintén nem tudtunk észrevétlenül elmenni.

img_2459_resize.JPGTavasszal a kastélykert megtelik élettel

A tóban halak is élnek, akik egy kis elemózsiára buzgón összesereglenek és nagy cuppogással-csobogással fogyasztják el (ahogy ez az alábbi videó végén látható és hallható is).

A parkban ezúttal is megcsodáltuk a hatalmas platánfát, mely a kastélykert egyik ékessége matuzsálemi korával és terebélyes ágaival.

A tó körül a tavaszi napsütésben nagyon kellemes sétát tehetünk, melyet végig madárdal kísér (ez a fenti videón is folyamatosan hallható).

A parkban ilyenkor nyíló színpompás vadvirágok:

Köszönöm, hogy elolvastad! :)
Ha tetszett, kövesd FaceBook oldalunkat is: Természetközel - Closeness of Nature, további érdekes videókért pedig iratkozz fel YouTube csatornámra is!
Szólj hozzá!
2019. március 13. 18:04 - lyzX

Nosztalgia: a Budapesti Vidámpark szebb napjai

pa011926_resize.JPG

Kivételesen nem távolsági, hanem időbeli utazásra invitálom Olvasóinkat. A múlt évezred szülöttei még biztosan jól emlékeznek az egykori, fővárosi vidámparkra, mely már akkor is részben matuzsálemi, muzeális értékű játékaival és szórakoztató építményeivel varázsolt nosztalgikus hangulatot. Bár az attrakciók egy részén kissé mímelni kényszerültünk a rettegést, talán ez adott az egész parknak egy különös, gyermekded bájt.

A Budapesti Vidámpark 2013. szeptemberének végén zárta be véglegesen kapuit. (Ezt megelőzően már több hír is szárnyra kapott, eredetileg az előző évre tervezték a bezárást is, de szinte az utolsó pillanatig többen a park megmenekülésében reménykedtek - többek között a bezárás hírére megugrott látogatószám miatt.) Az okai összetettek voltak, alapvetően az elavult, régi játékok, a gazdaságtalan működés, illetve a Fővárosi Állatkert terjeszkedése (merthogy a vidámpark az állatkert területén működött) voltak az ismert magyarázatok. Egy biztos: a vidámpark bezárásával egy korszak zárult le (elsősorban a fővárosiak életében), és emléke még sokakban él, részben régi fényképek, felvételek formájában...

Az összegyűjtött képek és videók a vidámpark utolsó éveiben (2011., 2013.) készültek, már a közelgő bezárás hírének ismeretében (eredetileg több időpont is meg lett jelölve, mint utolsó szezon lezárása). Érdekességük, hogy a megszűnés hírére akkoriban annyi látogató tódult ismét a helyszínre, mint a Budapesti Vidámpark fénykorának idején.
/Az összegyűjtött felvételek minőségéért előre is bocs, annak idején még nem rohangáltunk nagyfelbontású kamerákkal a zsebünkben. ;) /

A parkon belül a kisebbek részére lett kialakítva az úgynevezett Kis Vidámpark, ahol egyszerűbb, barátságosabb, illetve kisebb méretű játékokra ülhettek fel az apróságok.

pa011891_resize.JPGTréfás Dzsungelvasút bejárata

Szerintem a Budapesti Vidámpark (egyik) legtutibb attrakciója a régi Hullámvasút volt. Volt valami kísérteties hatalmas, látszólag random összetákolt (de amúgy bizonyára nem...) fa szerkezetében, leharcolt korokat idéző, kézzel festett sárkányfejű kocsijaiban... Viccesen úgy is mondhatnám, hogy az élményelemen túl azért is izgulhattunk, hogy épségben megússzuk-e a kört, de egyébként tényleg nagyon szerethető egy hullámvasút volt, a tetejéről csodás panoráma nyílt a környékre.
Menetfelvétel az első kocsiból:

pa011910_resize.JPGA Kis Vidámpark területén több kisebb szórakoztató játék is kialakításra került a gyerekek részére.

pa011917_resize.JPGKézzel hajtható kisvasút a Kis Vidámparkban

pa011900_resize.JPGKis óriáskerék a gyerekeknek (Kisvidámpark, 2011.)

Tűzoltó körhinta:

pa011903_resize.JPGSzafari körhinta

pa011878_resize.JPG

pa011890_resize.JPG

pa011877_resize.JPG

pa011935_resize.JPGKukacvasút: egy mini hullámvasút :)

 pa011870_resize.JPGA Mesecsónak egy malomkerék hajtotta, barlangi patakon csordogált végig, különböző mesedíszletek között.

pa011873_resize.JPGA mesecsónak területét is egyedi kerítés határolta: elemenként más-más meserészletet elevenített meg.

pa011926_resize.JPGÓriáskerék (2011. 10. 01.)

A parkból kimagasodó Óriáskerék már messziről tudatta a turistákkal, hogy itt szórakoztató park működik, és fordítva is: az ingatag kis nyitott kosárkákba beülve körpanorámában csodálhattuk meg a főváros ezen környékét.

pa011925_resize.JPGKilátás az óriáskerékből (2011. 10. 01.)

Amiről - értékelhető - képünk vagy videónk ugyan nem maradt fent, de semmiképpen sem hiányozhatnak a (retro) listából:

Elvarázsolt kastély, ahol mozgó fotelokon rázkódhattunk, besüllyedő vagy elcsúszó lépcsőfokokon kellett feljutni, szél repítette fel a szoknyánkat és a végén egy óriási forgó hordó várt...

Barlangvasút, ahol hattyú formájú kocsikban utazva hallgathattuk végig a János vitézt...

Viharvasút, ami viharos gyorsasággal vette a kanyarokat sárkány formájú kocsijaival...

Tükörcsarnok, a labirintus, ahol jó eséllyel ütköztünk tükörnek - vagy ablaküvegnek (saját tapasztalat...)

Dodzsem, ahol színes fényfoltokat "vadásztunk le" a kis kétszemélyes kocsikkal... :D

A csodás nosztalgia Körhinta (a kerek épületben), amin egyedi, festett hintalovak és hintók hullámoztak...

És még néhány nagyobb, modernebb pörgő-forgó-átforduló körhinta vagy vasút, amelyekre már felülni sem mertünk. :D

Köszönöm, hogy elolvastad! :)
Ha tetszett, kövesd FaceBook oldalunkat is: Természetközel - Closeness of Nature, további érdekes videókért pedig iratkozz fel YouTube csatornámra is!
2 komment
2019. január 09. 12:12 - lyzX

Foltos szalamandrák Jósvafőn (az év kétéltűje)

Foltos szalamandra Telkibánya közelében (Aranyásók útja)

2019-ben a foltos szalamandrát (Salamandra salamandra) választotta az év hüllőjének az MME (Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület) Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztálya. Ezekkel a látványos kis állatokkal legnagyobb számban eddig Jósvafőnél találkoztunk, de botlottunk már bele Telkibánya környékén (pl. Aranyásók útján) és a Börzsönyben is néhány példányba. Nem utolsó sorban az Aggteleki Nemzeti Park (ANP) címerállata is, így aki a környéken csatangol vagy barlangokat látogat, akaratlanul is látni fogja - plakát, szóróanyag, információs tábla, valamilyen ajándéktárgy, vagy éppen óriási, kőből kirakott terepplasztika formájában, vagy egy gigantikus könyv borítóján...
Méretét és testalkatát illetően egy tömzsibb gyíkhoz hasonlóak, de attól eltérően a szalamandrák kétéltűek, illetve mással összetéveszthetetlen színkombinációt alkotnak: fekete alapon világossárga, vagy akár egészen erős, sötét narancs árnyalatú foltokkal tarkítva. A nyirkos, elcsendesülő (turistáktól kevésbé hemzsegő), őszi avarban bátrabban merészkednek elő, akár tömegesen is.
Magyarországon - mint minden más kétéltű és hüllő - védett állat!

Egy régebbi, jósvafői barangolásunk során például számos példányukra bukkantunk, így figyelnünk kellett a lábunk elé, hová lépünk:

szalamandra4_resize.pngFoltos szalamandra Jósvafőn

szalamandra2_resize.pngFoltos szalamandra az avarban

szalamandra3_resize.pngSzalamandra

szalamandra_resize.pngFoltos szalamandra a jósvafői patak peremén

Köszönöm, hogy elolvastad! :)
Ha tetszett, kövesd FaceBook oldalunkat is: Természetközel - Closeness of Nature, további érdekes videókért pedig iratkozz fel YouTube csatornámra is!
Szólj hozzá!
2019. január 03. 14:43 - lyzX

Badacsony: vulkáncsúcs-kerülő óév-búcsúsztatás

img_9687_resize.JPG

20181230_144201_resize.jpg

Az óév legutolsó kirándulását december 30-án, a csodás Badacsonyra tettük, ahol - a rossz idő ellenére is - páratlan panoráma tárult elénk és az egykori vulkáni tevékenység maradványait közvetlen közelről figyelhettük meg, ahogy az utunkat szegélyező hatalmas bazaltorgonák mellett haladtunk el. A hegyre felkapaszkodva az egykori kürtő peremén egy körtúrát tettünk, a hegycsúcson pedig a Kisfaludy kilátóból nézhettünk körbe teljes, 360°-os körpanorámában az alattunk elterülő Balatonra és tanúhegyeire, melyek a ködből kiemelkedve is impozáns látványt nyújtanak.

Nem kifejezetten "előszilveszteri bulinak" szántuk a kirándulást, egyszerűen csak ekkor adódott rá lehetőségünk. Így aztán - bár próbáltuk a rendelkezésünkre álló napokat az időjárás-jóslás ismeretében rangsorolni -, abból gazdálkodtunk, amit a természet végül adott: ránk jellemző szerencsével ismét egy esős napot fogtunk ki, ami az elindulásunk után egy negyed órával meg is mutatkozott. Innentől kezdve váltakozó mértékben szemerkélt, esett, illetve a vége felé már leginkább szakadt az eső.
A zimankós időjárás leginkább a fotózást korlátozta (a végén már emiatt életlen szinte minden kép), valamint a haladást nehezítette: a bazaltból rakott lépcsősorok és felkapaszkodók rendkívül síkossá váltak, így jelentős figyelmet kellett a haladás biztonságára (és tempójára) szentelnünk. /Most is hátizsákos babahordozóval mentünk, ami méginkább óvatos, biztonságos közlekedésre intett minket. Ezt a terepet babakocsival egyáltalán nem tudtuk volna bejárni./
A tervezettnél kicsit hosszadalmasabbra sikerült úton végül ránk is sötétedett, így a végső szakaszon már csak nagyon korlátozottan tudtam fényképezni, igyekeztünk lépteinket szaporázni, hogy még a teljes sötétség beállta előtt és bőrig ázás nélkül visszaérkezzünk a parkolóba, a kényelmet és biztonságot jelentő autóhoz. :) /Szerencsére ezt pont sikerült is belőnünk: beszállás után pár perccel szakadt csak le igazán az ég, és a sötétedés is utánunk érkezett./

Felkaptatás a peremre...
Az út ezen szakaszán néhány pihenő, valamint kőpad található, melyekről csodás kilátás nyílik a balatoni tájra.
Az útvonalon a Tűzgyűrű tanösvény információs táblái, valamint további eligazító táblák vezetik végig a kirándulókat. Az elágazásokban egyébként mindenhol rengeteg útirány-jelző tábla található, ezzel is jelezve a hely frekventált mivoltát...
/Esős, borongós időjárásunk ellenére utunk során számos kisebb-nagyobb társasággal futottunk össze, ezek többsége szemmel láthatóan már a Szilveszteri bulit "készítette elő", sok esetben - sajnos - nem éppen turistához méltó stílusban. Az időponttól függetlenül az útvonal kellemesebb időben valószínűleg igen zsúfolt lehet, így csendesebb túrázótársaimnak leginkább a munkanap délelőttöket és a rosszidővel történő kompromisszumot tudnám javasolni, ha nyugodalmas kirándulásra vágynak... Antiszocik hátrányban. :D/

Az út során jópár emléktábla is található, és nem utolsó sorban erre halad el a Kéktúra útvonala is, melyet ismét csak "látogató üzemmódban" tudtunk nyugtázni, szakaszt teljesíteni (pecséttől pecsétig) nem.

A túra ezen szakaszán egy hosszabb bazaltlépcsőt kell megmászni.

Az út mentén mindenhol különféle vulkanikus kövek láthatók. Ez a jópofa lyukacsos, vöröses színű tufás kőzet például szivacsos mivolta miatt olyan könnyű, hogy egy nagyobb darabja is könnyedén felemelhető.
A túra vonalán többször láthatunk a helyi kőzetből épült menedékházakat, épületeket...

A csúcson a Kisfaludy kilátóból lenyűgöző látvány tárul a kiránduló szeme elé körpanorámában. Még így, az esős-ködös időben is jól kivehető a Balaton vonala és a tanúhelyek (Gulács, Szent György-hegy, ...) csúcsai. A kilátó felső pontján az eligazodást domborzati képes táblák segítik.

A kilátótól tovább haladva rövidesen újabb lenyűgöző panorámában lehet részünk: közvetlenül a bazaltszirtek tetejéről gyönyörködhetünk a lábunk alatt fekvő tájban. Jól kivehető a  Gulács peckes csúcsa és a Szent György-hegy jellegzetes alakja. A peremet egy fa korlát határolja.

Ezen a szakaszon a vulkanikus hegyekre jellemző, messziről is igen látványos bazaltorgonákkal találkozhatunk. A kiránduló útvonalat itt szintén bazalt fal határolja.

Utunk további szakaszán több helyen találkoztunk kisebb-nagyobb méretű, épített kőhalmokkal.
A Badacsony legszebb bazalt oszlopsora: Kőkapu.

A Tűzgyűrű tanösvény 7. pontja a Tördemici bazaltbánya.

Kőzsákok, kőtengerek. Tűzgyűrű tanösvény 8. pont.

Bujdosók lépcsője
A túra utolsó igazán kaptatós szakasza. Bár ez már nem éri el az útvonal korábbi, legmagasabb pontját, mégis a folyamatos, meredek emelkedése miatt legalább annyira megterhelő - remek kis kardio edzés. ;) A bazaltból rakott lépcsősorok kisebb szakaszonként pihenő részben szélesednek ki (amit az esős idő és a közeledő sötétedés miatt nem igazán élvezhettünk ki), ezek különböző személyekről (híres kurucokról) kapták nevüket, amit táblák jeleznek.
A lépcsősor  kezdeténél szintén égbe magasodó bazaltoszlopokkal találkozhatunk.

A lépcsősor legvégső szakaszát is legyűrve pihenőponthoz érkezünk: padokkal és egy kis menedékházzal, ami az addigra egyre intenzívebben szitáló esőben és szélben már éppen kapóra jött egy kis erőgyűjtéshez.

A fenti pihenő rész a Tördemici kilátóhoz kapcsolódik, egy kőkereszt szomszédságában. Itt az időjárás és időszűke miatt (valamint, mert egy nagyobb kirándulócsoport éppen beállt fotózkodni a kilátóba) már nem nagyon tudtunk kilátni, épp csak egy pillantást vethettünk a panorámára, majd folytattuk utunkat lefelé a parkolóhoz.

A lefelé úton már csak az igen magas (helyenként legalább 30 cm), és az esőben síkossá vált bazalt lépcsőfokokon való biztonságos közlekedésre kellett ügyelnünk, de igyekeztünk egy dinamikus tempót felvenni, ezért itt már nem nagyon készültek képek a szürkületben.
A kocsihoz sötétedés előtt nem sokkal, egy nagyobb zuhé kezdete előtt érkeztünk vissza, lábunkban - a szintkülönbség okozta - zsibbadással, fejünkben a csodás hely adta emlékekkel.

Köszönöm, hogy elolvastad! :)
Ha tetszett, kövesd FaceBook oldalunkat is: Természetközel - Closeness of Nature, további érdekes videókért pedig iratkozz fel YouTube csatornámra is!
Szólj hozzá!
2018. december 29. 15:59 - lyzX

Úrkúti őskarszt - Csárda-hegyi tanösvény

img_9541_resize.JPG

img_9544_resize.JPG

Ezúttal egy lenyűgöző, de kevésbé ismert terepre látogattunk el - vagy legalábbis, mi most jártunk itt először, és bevallom, korábban nem is nagyon hallottam még a helyről, pedig mindenképpen említésre méltó: Úrkútnál 100 millió éves, a világon egyedülálló geológiai képződményeket csodálhatunk meg a sziklakatlan mélyére ereszkedve.

A két ünnep közötti halászlé- és bejglifelesleg átmozgatására éppen alkalmas volt ez a kis séta (de karácsonytól függetlenül is igen régen volt már alkalmunk kiszakadni a természetbe), így jól esett kicsit átadni magunkat a lenyűgöző természeti képződmények látványának. Maga a kiránduló útvonal, a Csárda-hegyi tanösvény egyébként nem túl hosszú, 1 kilométeres táv, tehát akkor is érdemes felkeresni, ha csak egy kis időt szeretnénk eltölteni a természetben, könnyed sétával, de komolyabb bakancsos túra szándéka nélkül. A terepet elsősorban a szintkülönbség nehezíti: két hosszabb falépcsőn juthatunk le a magas sziklaormokkal övezett katlanba (ide babakocsival már meg sem kíséreltük volna a lejutást, ezúttal igazán jól jött a korábban megemlített babahordozós hátizsák, melyet mostanra ténylegesen be is szereztünk).

Az Úrkúti őskarszt Ajkától mintegy 10 km-re található, Veszprém megyében, a Bakony déli részén. Úrkút falu határában takaros fakerítéses fakapu jelzi a Csárda-hegyi tanösvény indulópontját, mely információs táblákkal kalauzolja végig a kirándulót a páratlan jura kori földtani képződmények között. A helyszínen egykor mangánércet bányásztak (a környékre jellemző volt a bányászati tevékenység), ily' módon kerültek felszínre a ma látható képződmények. A kőzeteken vöröses színű vas-oxidos kiválást, illetve a rózsaszínes - jura kori - mészkőben tengeri állatok lenyomatait, mészvázas kiválásait is meg lehet figyelni.

img_9596_resize.JPGA fakapun belépve járhatjuk végig a tanösvényt

Az egyik sziklafal még geoládát is magában rejt (GCOsKa), melyet szintén sikerült megtalálnunk.

img_9515_resize.JPGCsárda-hegyi tanösvény: 1. pont

img_9517_resize.JPGBelépve a kapuval határolt területre...

img_9519_resize.JPG

img_9520_resize.JPG

img_9521_resize.JPG

img_9523_resize.JPGKis pihenő rész az útvonal kezdeti szakaszánál

img_9524_resize.JPGA tanösvény 2. pontja

img_9528_resize.JPGLejutás a katlan mélyére: a havas falépcsőkön csak a csúszásveszélyre kellett ügyelnünk, egyébként stabil, biztonságos kialakítású.

img_9529_resize.JPGHatalmas sziklaormok tövében vezet végig a lépcsősor

img_9531_resize.JPGÉrdemes szemügyre venni a mellettünk húzódó sziklafalat

img_9532_resize.JPG

img_9533_resize.JPG

img_9535_resize.JPG

img_9537_resize.JPG

img_9540_resize.JPGLenyűgöző sziklaképződmények

img_9541_resize.JPG

img_9544_resize.JPGRepedésekkel tarkított sziklafal

A méretes képződmények tövében és falain rengeteg, kisebb-nagyobb sziklahasadékot figyelhetünk meg. Ezek némelyike csak kisebb beugrás, de van, ahová akár egy kistermetű (de bátrabb természetű...) ember is beférkőzhet. Több ilyen hasadék mentén víz szivárgott, csöpögött, egy nagyobb hasadékból még kisebb vízcsobogást is hallani véltünk...

A meredek sziklafalakat moha és apró páfrány borítja.

img_9545_resize.JPGZöld növényzettel benőtt falak

img_9546_resize.JPG

img_9549_resize.JPGSziklahasadékok, melyek némelyike egészen mélyre nyúlik

img_9550_resize.JPG

img_9553_resize.JPGSziklaüregek

img_9554_resize.JPG

img_9555_resize.JPGApró páfránnyal borított sziklafalak

img_9556_resize.JPG

img_9557_resize.JPG

img_9558_resize.JPGSziklaüreg

img_9560_resize.JPG

img_9562_resize.JPG

img_9563_resize.JPG

img_9565_resize.JPG

img_9566_resize.JPGMohás fal, lecsepegő vízzel...

img_9571_resize.JPGTanösvény információs tábla, 3. pont

img_9572_resize.JPG

A katlan fentről is körbejárható, kis ösvény vezet végig a meredély körül

img_9574_resize.JPGTanösvény információs tábla

img_9575_resize.JPG

img_9576_resize.JPGSok kis páfrány és más zöld növény lel otthonra a zegzugos sziklafalon

img_9580_resize.JPGZuzmó lakta ág

img_9581_resize.JPGA sziklákban kagyló és más ősi tengeri élőlények lenyomatai figyelhetők meg

img_9582_resize.JPGSziklahasadék

img_9583_resize.JPG

img_9585_resize.JPGA tájra jellemző fenyőfák

img_9587_resize.JPGLetekintés a katlanra

img_9590_resize.JPG

img_9591_resize.JPG

img_9593_resize.JPG

Köszönöm, hogy elolvastad! :)
Ha tetszett, kövesd FaceBook oldalunkat is: Természetközel - Closeness of Nature, további érdekes videókért pedig iratkozz fel YouTube csatornámra is!
4 komment
2018. november 01. 11:55 - lyzX

Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum, Zalaegerszeg

olajmuzeum7.png

A nemrég bemutatott Göcseji Falumúzeummal közös múzeumkertben, Zalaegerszegen található a Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum. Bár tematikájában és hangulatában más-más a két múzeumpark, mégis békésen megférnek egymás mellett. Közös belépővel látogathatók, így a falumúzeumban járva az olajmúzeumot is mindenképpen érdemes megtekinteni, nem csak a nehézipar szerelmesei találnak itt maguknak érdekes látnivalókat. Az égbe meredő fúrótornyok között sétálva működőképes (beindítható) olajkutak, gázkitörésben felrobbant fúrócsonokok, eldeformálódott kitörésgátlók és még egy sor érdekesség látható, mellyel az átlagember nem találkozhat testközelből mindennapi élete során.

img686_resize.jpg

Az alábbi videón az olajipari múzeum elsősorban szabadtéri területeinek bejárása látható:

olajmuzeum2.pngFúrófejek

olajmuzeum3.png

olajmuzeum4.png

olajmuzeum5.png

olajmuzeum6.png

olajmuzeum8.pngKitörésben deformálódott olajkút és kitörésgátló darabjai

olajmuzeum9.png

p5272740_resize.JPG

p9111543_resize.JPG

p9111545_resize.JPG

olajmuzeum.png"Bólogatókút"

Köszönöm, hogy elolvastad! :)
Ha tetszett, kövesd FaceBook oldalunkat is: Természetközel - Closeness of Nature, további érdekes videókért pedig iratkozz fel YouTube csatornámra is!
2 komment
Családi kirándulások - Magyarországi túrázás - Geocaching - Múzeumok